Första kullen frisörer i Kalix

Nu har den första kullen av frisörelever vid gymnasiet i Kalix avlagt sitt gesällprov. Nio av dem går ut till väntande sommarjobb.

21 maj 2009 09:35
Den 17 och 18 maj var två fullspäckade dagar för de 13 eleverna från frisörprogrammet som valt att göra sitt gesällprov. Föning, klippning, färgning, permanentning och uppsättningar var några av momenten som skulle genomföras - på tid.

 

-  Svårast är herr och damklippning eftersom det kräver en viss fönteknik, säger Johanna Lindbäck som nu kan titulera sig frisör.

 

Sammanhållning

 

Det bästa med den treåriga utbildningen utöver frisörkunskaperna har varit den goda stämningen, tycker Lisa Lindvall från Kalix. Läraren Johanna Rönnqvist intygar att gruppen som består av elever från Piteå, Boden, Överkalix och Kalix har varit homogen och visat på stor sammanhållning.

 

Att avlägga gesällprovet gör att de nu är behöriga frisörer vilket i sin tur höjer lönen när de kommer ut i arbetslivet. Nio av de nybakade frisörerna har jobb som väntar i sommar därefter vet de inte vad som händer. En del är inriktade på att flytta.

 

-  Det gäller att skaffa erfarenhet då blir det lättare att få in en fot på arbetsmarknaden, säger Johanna Rönnqvist.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Britt-Louise Spets 0923/122