Förslaget klart – skolan läggs ned

Förslaget är klart – skolan i Porjus ska läggas ned. Nu samlar sig föräldrarna till en protest.

20 februari 2017 19:17

– Det känns inte alls bra. Vi ska ska gå ihop för att försöka stoppa det här eller åtminstone komma med alternativa lösningar, säger Stina Kallin, en av föräldrarna som tagit initiativ till ett protestmöte och som även ska skapa en Facebooksida för kampen för att bevara Porjus skola.

Framtiden för låg- och mellanstadiet i Porjus har varit osäker en tid. Elevantalet har minskat och lärarna saknar rätt behörighet. Nu är ett förslag klart som ligger på barn- och utbildningsnämndens (bun) bord på tisdagen.

Förslaget är att barnen i årskurs 1–5 ska bussas till Jokkmokk (46 km enkel väg) fem dagar i veckan. På morgonen åker man abonnerad buss medan hemresorna sker med befintlig busstrafik.

– Jag har en sjuåring och jag tycker att de är alldeles för små för att börja åka så här mycket buss. Det blir långa dagar, säger Stina Kallin.

Förslaget presenterades för föräldrarna vid ett möte som skolledningen höll i torsdags.

– Vid ett tidigare möte har de tryckt på att lärarna inte är behöriga. Men nu hade de svängt till att prata om att barnen hade för små grupper och att de inte får rätt social kompetens.

Antalet barn som berörs är 10-12 stycken. De äldre barnen, från årskurs sex och uppåt, går redan skola i Jokkmokk.

– Visst, det är inte speciellt många så jag förstår att det blir problem. Men kanske går det att hitta lösningar så att de kan gå vissa dagar i Jokkmokk och andra i Porjus, eller att det blir barnen från årskurs tre och uppåt som åker buss? Jag tänker även på byns utveckling. Det blir inte lätt att få någon inflyttning om skolan stänger, säger Stina Kallin.

Sven Holmqvist (S), ordförande i bun, bekräftar att förslaget är att stänga skolan.

– Vi har tittat en längre tid på det här och det är helt klart en av de giftigaste frågorna man kan ge sig in på. Men vi anser att vi inte klarar att leva upp till skollagen längre. För att barnen ska kunna ha behöriga pedagoger och även få genomföra exempelvis grupparbeten, som är mycket viktigt, så tvingas vi välja den här vägen, säger Holmqvist.

Bun tar alltså beslut på tisdagen. Sedan ska ärendet även behandlas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige innan saken är avgjord.

– Vi tittar på det här utifrån skolans värld. Om det finns andra aspekter att ta hänsyn till så kommer de fram i kommunstyrelsen. Sedan får vi se hur det blir, säger Sven Holmqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström

Ämnen du kan följa