Gifter ska bort från förskolorna

Förskolor i Luleå ska bli giftfria. Plastleksaker, elektronik och annat som kan innehålla skadliga ämnen ska successivt bytas ut mot bättre alternativ.

Osäkert. Naturskyddsföreningen tipsar om att köpa leksaker tillverkade inom EU. Det minskar risken att de är skadliga.

Osäkert. Naturskyddsföreningen tipsar om att köpa leksaker tillverkade inom EU. Det minskar risken att de är skadliga.

Foto: Marcus Nigeus

Förskola2016-08-18 05:30

Målet är förskolor där barnen inte riskerar att få i sig giftiga ämnen. Men det kommer att ta tid. Kommunen har klubbat igenom ett beslut om giftfria förskolor, men arbetet ska ske över tid och det läggs inte extra resurser för att skynda på arbetet. Anna Färeby är barnskötare på Spira förskola och ansvarar för arbetet mot en giftfri förskola hos dem.

– Det känns mer som en generationsgrej innan man har bytt ut all plast. Vi kan inte göra allt på en gång utan vi får ta ett steg i taget, säger hon.

För barnen syns inte arbetet. Leksaker byts hela tiden ut och Anna Färeby säger att de försöker göra smarta val när de köper in nya. De vill också arbeta mycket med naturmaterial som kottar istället för dockor. Barnen är inte involverade i det här projektet, men hållbar utveckling är ett tema som är införlivat i verksamheten.

– Vi pratar om hållbar utveckling mer än om innehållet i plasterna. Det handlar om återvinning och så, att de kan rita på andra sidan papperet, att kompost ska till komposten och att om de behöver ett nytt papper att rita på kan de kolla i pappersåtervinningen innan de tar ett helt nytt, säger Anna Färeby.

En rapport från Naturskyddsföreningen har tips på vad förskolor kan tänka på. Gamla mobiltelefoner och annan elektronik är inte bra att låta barnen leka med. Och mjuka plaster har generellt en högre risk att innehålla farliga kemikalier.

– Är de lite mjuka är de oftare giftiga. Vi har fått höra att riktmärket är om plasten är mjukare än en legobit så kan den vara giftig, säger Anna Färeby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om