Gör elektricitet av matavfall

Tre forskare vid Luleå tekniska universitet skapar elektricitet med hjälp av matavfall. Forskarna vill kunna återanvända mat som kastas, för att skapa användbar el.

Forskarna övervägde att använda skogsavfall, djurspillning eller slaktavfall, men valde matavfall då det finns mycket av.

Forskarna övervägde att använda skogsavfall, djurspillning eller slaktavfall, men valde matavfall då det finns mycket av.

Foto: Hanna Åberg

Forskning2016-12-22 07:30

Magnus Sjöblom, Adolf Kriege och Leonidas Matsakas, alla forskare inom biokemisk processteknik, framställer elektricitet genom att tillsätta bakterier i matrester från en av universitetets restauranger, med hjälp av avloppsvatten från Boden biogas. De använder både grovt avfall som skal men även rester från tillagad mat. Bakterier bryter ned det organiska materialet i matresterna, vilket gör att det oxiderar.

Vid det laget frigörs elektroner som skapar ström genom den elektriska kretsen i systemet. Denna process fungerar särskilt bra i syrefria miljöer, vilket finns i labbet vid universitetet. Idén har funnits sedan början på nittiotalet, forskarna vid universitet började med sitt projekt för tre år sedan. Universitetet gör grundforskningen, sedan återstår att se vilka som väljer att tillämpa idén i praktiken.

– Det här är ett system man kan använda för att bidra till vardagselektricitet, till exempel för belysning, i områden i världen vars elförsörjning är sämre, säger Magnus Sjöblom.

I fokus nu är en helt ny forskning som innebär att studera hur matresterna ska förbehandlas med enzymer på bästa sätt till produkter som bakterierna lättare kan ta upp. Detta för att få bästa möjliga effekt på bränslecellerna. De försök forskarna hittills har gjort visar att matresterna levererar bra med energi. De tror att det snart är möjligt att ladda upp en mobiltelefon över natten med hjälp av matrester.

Forskarnas utmaning är att utveckla systemet så det ger tillräckligt bra effekt, spänning och ström för att det ska löna sig att tillämpa processen i praktiken.

– Vårt mål är praktisk tillämpning, säger Magnus Sjöblom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!