Fornlämningar är spår efter mänsklig verksamhet, exempelvis boplatser, gravfält och gruvor och är lika skyddade oavsett hur unga eller gamla de är.
Länsstyrelsen gjorde anmälan till polis och åklagarmyndigheten efter upptäckten.
Björn Koorem, områdeschef i Boliden Aitik, säger att det som hänt är olyckligt och att Boliden beklagar det inträffade.
– Särskilt dumt och olyckligt var det eftersom fornlämningen var utmärkt och att det hände precis innan riksantikvarieämbetet skulle besikta den.
– Vi vet att en maskin kört över eldstaden men vi vet inte vilken entreprenör som gjort det, det är omöjligt att ta reda på, säger han.
Gunilla Edbom, antikvarie på länsstyrelsen, säger att det händer att fornlämningar förstörs.
– Det är svårt att ha en klar statistik eftersom vi inte är ute på alla fornlämningar. Vi arbetar ganska mycket mot skogsbruket och där har det skett förbättringar men det är fortfarande mycket kvar att arbeta med. Vid skogsbruk går det fort och man använder stora maskiner, säger hon.
Det finns dessutom ett stort mörkertal på hur många som finns eftersom många områden inte är inventerade på fornlämningar.
– Där har vi ett stort mörkertal, tyvärr, säger hon.
Länsstyrelsen arbetar med skogsstyrelsen på flera olika plan för att säkerställa att fornlämningar inte skadas eller förstörs.
– Det gäller ju att man mätt upp fornlämningen på ett bra sätt. Det är verksamhetsutövarens ansvar att hålla koll på, säger Gunilla Edbom.
– Jag önskar att vi kunde få mer medel för inventering för ju mer människor som får upp ögonen för sin historia, desto mer tycker man att det är viktigt att bevara den, säger hon.