Förhöjda värden av bly i vatten hos LKAB

Vattnet i matsalen under jord i LKAB:s gruva i Vitåfors har förhöjda värden av bly.

Det är i matsalen under jord som förhöjda värden av bly i vattnet upptäckts.

Det är i matsalen under jord som förhöjda värden av bly i vattnet upptäckts.

Foto: Magnnus Pehrsson

Koskullskulle2019-10-21 11:00

Vid en provtagning den 1 oktober upptäcktes att dricksvattnets blyhalt överstiger gränsvärdena. Vatten med förhöjda värden bör inte användas till dryck eller livsmedelshantering. I matsalen under jord var värdet 14,3 mikrogram per liter vatten. Gränsvärdet är 10 mikrogram per liter vatten.

– Det räknas som en svag överskridning. På en gång som det överskrider 10 mikrogram räknas vattnet som otjänligt, säger Fredrik Björkenwall, kommunikatör vid LKAB.

Han säger att en tidigare avvikelse upptäckts som då kunde härledas till en koppling som inte gjorts på rätt sätt.

– Vi vet inte vad som orsakat händelsen denna gång men utreder och ser över rutiner av kontroll av dricksvattnet, säger Fredrik Björkenwall.

Hur ofta görs dessa kontroller?

 – Allt vårt vatten är kommunalt vatten och vi utför kontroller två gånger årligen och kan lägga in extra kontroller vid förfrågningar från verksamheten. Vi följer Livsmedelsverket normer och föreskrifter, säger Fredrik Björkenwall.

Han säger att sektionschefer blivit meddelade om problemet som tar det vidare i sin organisation. 

– Det finns lösningar så som vatten på flaska, vattenbehållare från centralförrådet eller det som sektionscheferna finner lämpligt, säger Fredrik Björkenwall.

– Vi har nu tagit utökad provtagning på fem punkter för att se om problemet är isolerat till en ledning eller ej. Vi väntas få svar under tisdagen, säger Fredrik Björkenwall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!