Före detta flickvännen pekar ut den misstänkte

Den av åklagare utpekade huvudmannen som åtalats för mordbrand och skadegörelse förnekar brotten. Mannens före detta flickvän pekar dock ut honom som gärningsman.

11 juni 2019 20:15

Rättegången startade med att åklagaren gick igenom det allvarligare brottet, mordbrand.

Kammaråklagare Henrik Wallin påstår att den 21-årige mannen för två år sedan, i maj 2017, anlade en brand i en hangar intill Hedenbasen utanför Boden. Försvarsmaktens byggnad totalförstördes.

LÄS MER: Pyromanligans framtid avgörs

Den misstänkte förnekar brottet. Han sade sig ha varit på platsen men förnekar att han tänt eld på byggnaden.

Mannens före detta flickvän, som också var på platsen, berättade en helt annan historia i sitt vittnesmål. Efter att mannen varit framme vid hangaren kom han tillbaka till bilen där flickvännen satt och väntade.

Enligt henne ska han ha sagt "jag har eldat på den”.

Flickvännen sade också att hon var arg på honom för det han hade gjort.

– Han bara skrattade, sade hon.

21-åringens försvarare, advokat Marcus Ström, lade mycket krut på att få ner värderingen av hangaren.

Försvarsmakten värderade hangaren till cirka 350 000 kronor. Att återställa hangaren skulle kosta cirka tio miljoner kronor.

Försvaret hade kallat ett eget vittne, en man som tidigare har varit intresserad av att köpa hangaren av försvaret.

– Det var ett ruckel. Byggnaden var full av mögel och inne i hangaren fanns det bara bråte och skrot. Jag hade funderat på att köpa hangaren med när jag tittade på den insåg jag att det var ingenting att ha.

Vittnet uppskattade värden på hangaren till cirka 50 000 kronor.

Det här har stor betydelse för advokat Marcus Ström. Om värdet är så lågt som hans vittne säger kan det inte rubriceras som mordbrand utan högst grov skadegörelse.

– Det har stor betydelse i bland annat påföljdsfrågan.

Under den inledande dagen hanns det med fyra åtalspunkter, dels hangaren men även en brand i en container, en personbil samt ett mindre förråd.

Tre av de åtalade, två unga kvinnor samt en man i 20-årsåldern, erkände utan omsvep deras inblandning i bränderna medan huvudmannen valde att förneka det mesta av de som åklagaren lade honom till last för.

– Första förhandlingsdagen gick som planerat, inget oväntat inträffade, säger Henrik Wallin.

Totalt handlar det on nio åtalspunkter och det framgår tydligt att Bodenpolisen har gjort ett hästjobb för att få ihop alla utredningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Lundqvist