Före detta chefredaktören på NSD hotad av nazist

Den tidigare chefredaktören för NSD, Anders Ingvarsson, kartlades av nazist med hemmabyggt lönnmordsvapen.

11 augusti 2018 10:40

Det var i maj i år som polisen skulle åka för att omhänderta vapen från en nazist och NMR-medlem i Sundsvall. Väl på platsen hittade man en väska som byggts om för att innehålla en pistol och en ljuddämpare. Väskan hade anpassats så att vapnet skulle kunna avfyras genom en anordning på väskans utsida. I mannens bostad hittades också en pistol, som mannen hade licens för, som passade i väskan.

Förutom väskan och pistolen så hittades också en mängd andra vapen, däribland delarna och monteringsanvisningarna till ett hemmagjort rörvapen samt information om hur man tillverkar ammunition till vapnet.

Vid genomsökningen av mannens bostad hittades också en hårddisk där en mapp som döpts till "Listan" visade sig innehålla information om två journalister. Deras namn, deras adresser och bilder på deras bostäder återfanns i mappen. En av de namngivna journalisterna visade sig vara Anders Ingvarsson, före detta chefredaktör på NSD. Ingvarsson som nu jobbar som chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningarna i Hälsingland och Gefle Dagblad kommenterade händelsen i en intervju med Expressen, som var först med nyheten

– Jag vet ju inte vilket syfte han har haft med att kartlägga mig, men det är ganska signifikant att det finns människor som lever på bidrag och tillverkar vapen och kartlägger journalister. Det visar vad det här är för typ av organisation och det här blir en väckarklocka för många att vi måste göra något åt det, säger Anders Ingvarsson.

Invarsson fortsätter.

– Var och en får googla hur mycket man vill, det är inte i sig brottsligt. Men man kan anta att om en nazist sitter och gör ett dokument som heter ”Listan” där han samlar uppgifter och bilder på min bostad så finns det ett syfte. Är syftet att skrämma eller påverka offentliga personers yrkesutövning är det ett direkt hot mot demokratin, säger Anders Ingvarsson till Expressen.

Mannen som nu åtalas för bland annat förberedelse till mord och grovt vapenbrott nekar till brott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Öhman