När det kommer till samarbete över gränsen så har Språkskolan varit symbolen för något som fungerar mellan Haparanda och Torneå. Skolan är flaggskeppet som båda kommunerna gärna stoltserar med som något unikt i Europa.
Historiskt har man i politiken pratat om att hitta en lösning så att även högstadiet ska ligga i anslutning till F-6-lokalerna. Men när den nya skolstrukturen ska bestämmas riskerar nu F-6 att flyttas från lokalerna vid gamla vattentornet – till Marielundsskolan. Dessutom delas man in i två olika byggnader. Det blir följden om man klubbar förslaget om ett gemensamt högstadium och två F-6-skolor i centrala Haparanda.
När det här kom till föräldrarnas kännedom agerade man snabbt. I måndags kallade man till ett krismöte och i skrivande stund har 347 personer skrivit under en protestlista. Föräldrarnas engagemang har fått effekt – i alla fall tillfälligt.
I onsdags valde barn- och ungdomsnämnden att skjuta på beslutet till 22 maj.
Tanken är att Marielundsskolan och Språkskolan ska fortsätta som två olika skolor även om man delar lokaler. Men många föräldrar befarar ändå att konceptet med det finska samarbetet avvecklas i och med flytten till Marielund, där förskoleklassen upp till årskurs tre får vara i en byggnad, årskurs 4-6 i en annan och högstadiet i en tredje – i Gränsskolan. Enligt uppgifter från föräldrar som deltog på krismötet så sade föräldrar från Finland att de då ska välja skolor i Torneå i stället.
– Språkskolan är unik och det är en väldig stolthet för oss i Haparanda, säger Anne Angeria som är en av de oroliga föräldrarna.
– Jag kan inte fatta att de gick fram med det här utan att verkligen bolla med föräldrarna. Nu backade de i nämnden och det var bara på grund av våra reaktioner, säger Katja Putila.
Många faktorer spelar in i föräldrarnas oro. Att skolan splittras är det stora utropstecknet. Men faktorer som lokalernas skick, lärarnas roller i skolorna och själva integrationen med en annan skola tas också i beaktning.
– Språkskolan är speciell i och med upplägget med det finska samarbetet. Finska eleverna ligger före i deras läroplan och om en femteklassare sedan ska hoppa in med dem från Marielundsskolan så slår man undan benen för dem, säger Josefine Kallioniemi.
Alla föräldrar som träffas utanför Språkskolan nickar och håller med: De förstår att politiker vill göra något till det bättre.
– Ingen motsätter sig förändring. Men vi behöver bättre förslag, säger Anne Angeria.