Folkets bios framtid är hotad

Folkets bios framtid i centrala Luleå är hotad.

28 maj 2019 10:53

– Det brinner i knutarna. Vi behöver ett besked från kommunen för det vore hemskt tråkigt om vi tvingades lägga ned i stan, säger Siri Pekkari, biografansvarig.

Under de tre år sedan föreningen Folkets bio flyttat in stan i gamla Royalbiografen har besökarna, liksom utbudet ökat markant.

– I stället för att visa film en gång i veckan, har vi haft sju visningar i veckan. Medlemsantalet har vuxit till det största i landet där vi nu har 250-300 medlemmar, berättar hon.

Men nu hotas alltså verksamheten i Royalbiografen när SF-biografen säger upp sitt hyreskontrakt, vilket gör att biografens hyra ökar med det dubbla. SF har nämligen subventionerat hyran och inte tagit betalt för de tre månader per år som biografen håller stängt.

– Vi behöver ett höjt verksamhetsbidrag, från 400 000 kronor till nästan det dubbla för att klara hyran, men vi har fortfarande inte hört någonting från kommunen. Och nu brinner det i knutarna, säger Siri Pekkari.

SF vill egentligen ha ett beslut redan 31 maj om Folkets bio kan ta över lokalen. De erbjuder dessutom föreningen att köpa all biografutrustning - och får de inget besked kommer alla inventarier, inklusive tekniken att rivas för att ge plats till annan verksamhet.

– Att överta denna lokal är det absolut billigaste alternativet. Det finns inga andra lediga biografer. Det som eventuellt återstår är att flytta tillbaka till Kronan, men självklart vill vi vara kvar i stan med den verksamhet vi byggt upp under tre år.

Siri Pekkari är den enda anställda på Folkets bio. Alla andra, 10-15 stycken som arbetar på biografen, jobbar ideellt. Några personalkostnader finns alltså inte att spara på.

– Det vi behöver hjälp med är att täcka de ökade hyreskostnaderna. Ingenting annat, menar Siri Pekkari.

Anders Persson, kultur- och fritidschef säger att föreningen Folkets bios ansökan om höjt verksamhetsbidrag ligger under beredning.

– Det kommer upp som ett extra ärende på kulturnämnden den 24 juni.

Men SF vill ju ha ett besked innan dess?

– Vi kommer att föra en dialog med föreningen och politiken, ja alla parter, inklusive fastighetsägaren. De politiska signaler jag fått är att man vill behålla Folkets Bio i centrum. Om jag minns rätt har man ökat besöksantalet från 3 000 till 7 000 besökare vilket är mycket positivt men slutligen handlar det om ekonomi, säger han.

Siri Pekkari menar att det vore en stor förlust inte bara för alla som älskar film utan även för kommunen som lagt in mycket pengar i föreningens verksamhet.

– Det vore mycket trist om Folkets bio tvingades tillbaka till ruta ett igen. Speciellt som vi har många nya planer inför hösten då avtalet med SF gått ut som inneburit vissa begränsningar med vad vi får visa för filmer. Bland annat hade vi tänkt satsa på Live bio från Metropolitan eftersom det finns ett stort intresse för det och utöka vårt utbud av barnfilmer.

Folkets bio

Föreningen Folkets Bio Luleå är en ideell, religiöst och partipolitiskt obunden kulturförening. Deras mål är att bredda filmrepertoaren i Luleå och samarbeta med det övriga kultur- och föreningslivet.

Föreningen arbetar för att visa kvalitetsfilm från hela världen, film som väcker insikter om samhällets och världens villkor. Ibland bjuder de in gästföreläsare, eller skapar arrangemang ihop med andra föreningar.

Medlemmar kan komma med önskemål inför kommande säsonger. Verksamheten har en anställd, övriga ställer upp som volontärer på biografen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström