Smbat Grigoryan har ansökt om att bygga om två bostadshus, en villa och ett radhus, till HVB-hem. Detta för tio år. Grigoryan äger både husen men bor inte i något av dem.
– Vi tänker oss fem barn i varje hus, inte fler. När det gäller personal har jag bra kontakter. Både jag och min fru ska jobba plus några till, säger han.
Smbat Grigoryan, som även driver en restaurang i Luleå, har kontakt med Migrationsverket.
– De har sagt att jag ska komma tillbaka när jag har mitt tillstånd, säger han.
De två husen ligger mitt mot varandra på Gnejsstigen på Porsöberget. Och det blev kraftiga reaktioner när kommunen enligt praxis tillfrågade de närmast boende om de hade något att säga om det tillfälliga bygglovet.
– Vi fick in fler svar än vi skickade ut förfrågningar, uppger miljö- och byggnadsförvaltningens expedition.
Det är annars enbart de närmaste grannarna som anses berörda av ett ändrat nyttjande av en fastighet. Kuriren har läst alla svar som skickats in till kommunen, totalt 25 skrivelser men i flera fall har samma personer skrivit samma yttrande till båda ansökningarna.
Skrivelserna andas oro och rädsla för minskad trygghet, ökade störningar, bränder och för att huspriserna ska sjunka. En kvinna med handikapp slår fast att hon tvingas sälja och flytta om planerna förverkligas.
En person uppger att han inte har något emot att få HVB-hem invid sitt hus.
Motståndet bekymrar Smbat Grigoryan.
– Jag vet inte hur vi ska möta det. Jag ska försöka komma överens med grannarna, det är viktigt för mig att göra det, säger han.
Han menar att oron är obefogad.
– Det handlar om duktiga och snälla barn. Jag förstår inte att de tror att de är kriminella, vi måste diskutera detta, säger Grigoryan.