Flygplanets befälhavare och biträdande pilot omkom omedelbart i den våldsamma flygkraschen i Oajevágge som ligger cirka 20 mil nordväst om Gällivare.
Det var strax efter midnatt den 8 januari i år som ett norskt postflygplan störtade under en flygning från Oslo till Tromsö.
I elva månader har Statens Haverikommission utrett olyckan. Vid lunchtid på måndagen lade utredningsledaren Nicolas Seger fram sin slutrapport.
Flygplanet pulveriserades i samband med kraschen, men utredarna lyckades hitta planets två svarta lådor; Cockpit Voice Recorder (CVR) samt Flight Data Recorder (FDR). Tack vare den lagrade informationen har de återskapat händelseförloppet.
Utredningen har inte kunnat hitta något fel på flygplanets manöverorgan.
Det fanns ingen synlig måne under olycksnatten, vilket medförde att det kompakta mörkret gjorde piloterna helt beroende av sin instrumentpanel.
– Plötsligt fick ena piloten information om att flygplanet stegrade kraftigt uppåt när det i själva verket flög rakt fram. Eftersom det var mörkt ute hade piloterna inga referenser, säger Jonas Bäckstrand, ordförande i Statens haverikommission, till TT.
Manuellt styr piloten både vänster och höger höjdroder mot ett läge som gör att flygplanets nos pekar rakt mot marken.
Haveriet sker snabbt. Flygplanets besättning var aktiv under hela händelseförloppet som bara tog 80 sekunder.
I cockpiten utropade båda piloterna ett flertal svordomar. Av deras dialog framgår det att de är desorienterade och inte vet i vilken riktning planet rör sig.
Läs mer: Piloterna kämpade in i det sista
Läs mer: Inga raka svar om mystisk flygkrasch
Läs mer: Nu har 17 ton skrot bärgats
Läs mer: Pilotföreningar kritiserar haverikommissionen
I slutrapporten pekar utredningsledaren Nicolas Seger på att flygplanets instrumentsystem gav otillräcklig vägledning om uppkomna felfunktioner och att den höga G-kraften under färden mot marken sannolikt påverkat piloternas förmåga att hantera problemet rationellt.
Piloterna var spansk respektive fransk medborgare.
Statens haverikommissionen riktar också skarp kritik mot Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar med anledning att tog en timme och 19 minuter innan helikoptern var i luften.