Piloterna om dragningskraften mot himlen

Det senaste året har intresset för flygcertifikat ökat och på flygklubbarna runt om i Sverige kan människor från alla möjliga bakgrunder mötas i sin fascination för flygplan.

Daniel Wikström, styrelseordförande, visar horisontgyrot (artificiell horisont) som hjälper piloter i kniviga situationer att veta vad som är upp och ned.

Daniel Wikström, styrelseordförande, visar horisontgyrot (artificiell horisont) som hjälper piloter i kniviga situationer att veta vad som är upp och ned.

Foto: Elias Paulsson

Flyg- & rymdteknik2021-07-19 17:53

På Luleå/Boden flygklubb befinner sig tre män som alla förenas i entusiasmen för att ta sig upp i det blå. Flygklubben Luleå/Boden är en ideell förening med drygt 40 aktiva piloter. Den ligger bara någon minut från Luleå airport och är till synes ganska liten. Här finns en hangar med fyra flygplan och en klubbstuga.

Utanför det inhägnande området står klubbens styrelseordförande, Daniel Wikström, och väntar. Han är en erfaren pilot med över 500 flygtimmar i ryggsäcken. Innanför stängslet står ytterligare två av hans kollegor och pratar. Motorflygchefen Andreas Hansson och sekreteraren Andreas Mårtensson. Även de är inbitna piloter med flera hundra timmars erfarenhet.

Vi går in i klubbstugan och sätter på kaffe. Klubben har funnits sedan 60-talet och här har människor kommit och gått. Vissa har blivit kommersiella piloter medan andra har valt att flyga mer för nöjes skull. De senaste åren har klubben sätt en tillökning bland medlemmar, framförallt bland de yngre. Även styrelsen har fått nytt blod där det flesta som är med och driver klubben framför allt är yngre personer.

– Vi tillhör de äldre nästan, vi som är i 40-årsåldern, säger Daniel Wikström skrattandes och tillägger att han tycker det är jättekul att de har fått in så många nya medlemmar.

Oavsett ålder så krävs det många timmars arbete innan man får sätta sig i förarsätet i ett plan. Det är en utbildning som drillar den framtida piloten i riskbedömning, felsökning och krishantering. För oavsett vilket plan du flyger finns det alltid en risk med att åka upp i luften. År 2019 inträffade en flygolycka i Umeå där samtliga personer omkom, två år senare inträffade en liknande olycka i Örebro med lika tragisk utgång.

Hur riskfyllt är det egentligen att flyga såna här flygplan?

– Vi gör ju en så kallad riskbedömning innan vi åker ut, då går vi igenom väder, bränslet och last bland annat. Det finns även ett diagram som man kollar gränserna vi olika tyngpunkter. Allt det här är sånt man får lära sig under skolning och man gör det varje gång, säger Andreas Hansson.

– Det är inte som att köra bil när man kan sätta sig i bilen och köra iväg, när man ska flyga så är det en del förberedelser. Man kan inte vara stressad eller ha bråttom, tillägger Daniel Wikström.

Daniel Wikström går även vidare och menar på att den mänskliga faktorn också spelar roll när det kommer till olyckor.

– Man måste alltid göra en riskbedömning av sig själv som pilot, hur ser ens dagsform ut. Den mänskliga faktorn är ofta en del av olycksförloppet. Det behöver inte betyda att man är en dålig pilot utan att dagsformen inte är bra bara, säger Daniel Wikström och kollar på Andreas Hansson som fortsätter:

– Generellt sett så säger man att det är den största faktorn.

Den träning som piloterna går igenom är på alla sätt förebyggande och som blivande pilot får man gå igenom alla möjliga typer av krishantering både i luften och på marken. Varje gång ett plan havererar ses modellen över för framtida turer.

Att vara pilot skänker en stor frihet. Och det som förenar de tre piloterna är deras förkärlek till utomhuslivet.

– Jag tror att många som är här och flyger har ju också en förkärlek till att vara ute i naturen, den typen av människor attraheras av vad vi gör här, avslutar Daniel Wikström.

Fakta/Flygklubben

Om organisationen:

Luleå/Boden flygklubb är en ideell förening med drygt 40 aktiva piloter.

Majoriteten av alla piloter är män och klubben hoppas på att kunna nå ut till flera kvinnor i framtiden.

Både Daniel Wikström, Andreas Hansson och Andreas Mårtensson har andra jobb vid sidan av.

Övrigt

Flygolyckorna som inträffade i Umeå år 2019 och i Örebro år 2021 var fallskärmflyg vilket skiljer sig från den typ av flygresor som allmänflyg Luleå/Boden flygklubb gör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!