Lantmäteriet arbetar med att kartlägga hela Sverige med laserteknik men fjällvärlden har fått vänta en aning. Under hösten var Kebnekaiseområdet färdigscannat och kartförlaget Calazo ville ge sig på arbetet med en ny karta.
– Utifrån laserscanningens data kan vi göra en betydligt mer detaljerad och mer korrekt höjdkurva jämfört med dagens högfjällskarta, säger Fredrik Hjelmstedt på Calazo.
I laserscanningen har det varit svårt att avgöra exakt var glaciärer börjar och slutar och därför har man tagit hjälp av Per Holmlund från Stockholms universitet.
– Höjdkurvorna talar om höjden men den talar inte om exakt gränsen mellan glaciär och snölega eller glaciär och berg. Då kan Per Holmlund och hans kollegor hjälpa oss med den delen, säger Fredrik Hjelmstedt.
Området som ingår i den nya kartan blir ungefär detsamma som i den gamla. Skalan blir 1:15 000 vilket ska göra det lättare att se viktiga detaljer, inte minst på glaciärerna där till exempel sprickområden pekas ut.
Kartan kommer att finnas i tryckt format men den går även att ladda ned och använda i mobiltelefonen via en applikation.
– I de här områdena är mobiltäckningen dålig så man kan inte lita på att man har täckning. Då laddar man hem kartan till sin telefon och då kan man använda den även utan mobiltäckning. Den är sedan kopplad till GPS:en som är inbyggd i telefonen, säger Fredrik Hjelmstedt.
Kuriren rekommenderar
Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.
Läs mer: Lista över brotten i din kommun under 2015.
Läs mer: Känd skoterförare avled.
Läs mer: Se när hockeyspelaren får frispel på hästryggen.
Merläsning
Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer
Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten.
Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten
Kuriren listar: 11 produkter som du alltid kommer hem med från Ikea