Fick tvångsvårdas – nu vill hon själv hjälpa kvinnor

Hon var så sjuk av sina ätstörningar att hon fick tvångsvårdas. Nu är Luleåfödda Elsa Hassler redo för VM i den nya fitnessgrenen Hyrox. I framtiden vill hon som läkare jobba med att hjälpa kvinnor med deras hälsa. ”Jag vill försöka ge hopp till folk som känner att det är omöjligt att bli frisk”, säger hon.

Som influencer vill Elsa Hassler ta bort träningshetsen och lyfta fram att man inte behöver träna om man har en dålig dag. När det gäller mat har hon ett bra råd: man kan äta allt, men inte alltid.

Som influencer vill Elsa Hassler ta bort träningshetsen och lyfta fram att man inte behöver träna om man har en dålig dag. När det gäller mat har hon ett bra råd: man kan äta allt, men inte alltid.

Foto: Privat

Fitness2023-03-11 05:00

VM-debutant i en ny fitnessgren. Läkarstudent som tar examen i maj. Hon är träningsinfluencer, träningscoach och poddare.

25-åriga Elsa Hassler är född och uppvuxen i Luleå och har många bollar i luften hela tiden. 

Men den här berättelsen börjar i januari 2017. Då åker Elsa Hassler till Australien i ett år. Några år tidigare har hon varit svårt sjuk i ätstörningar.

– Det började i sjuan. Jag var svårt sjuk i sjuan till nian. Men sen i gymnasiet följde det som en återhämtningsperiod där jag mer kom tillbaka till ett normalt liv. Därefter åkte jag till Australien och var där i ett år. Det året blev en nystart för mig, säger Elsa Hassler.

Under året på östkusten i Australien utbildar hon sig till träningscoach.

– Då kände jag att jag hittade en mer hälsosam syn på livet. Därmed kom en ännu starkare vilja att hjälpa andra. När man har mått så dåligt uppskattar man så mycket att må bra. 

I Australien blir hon inspirerad av sina klasskamrater som lever sunt.

– Jag åkte dit helt själv så jag kom ju till personer som inte kände mig. Ingen hade några förväntningar på mig eller förutfattade meningar om mig. Så jag kunde liksom skapa en ny vuxen Elsa. Alla i klassen var ju mer eller mindre väldigt sunda som levde ett sunt liv. Då kunde jag bli inspirerad till att se hur kan man träna och äta bra utan att det blir överdrivet. Då fick jag verkligen sunda inspiratörer som hade träning och hälsa som ett intresse men på ett mer balanserat sätt.  

Hassler är i Luleå känd som en läkarsläkt – ”det går inte att hålla räkningen på hur många de är”, som Elsa själv säger lite på skämt. Farmor Birgit var gynekolog och drev under många år en läkarmottagning tillsammans med farfar Leo. 

Året down under, ätstörningarna och släktingarna har fött Elsa Hasslers dröm.

– Jag drömmer om att jobba med kvinnohälsa. Jag tycker att det finns ett väldigt stort behov av att stärka kvinnors hälsa. Jag själv var svårt sjuk i ätstörning. Där ser jag att det hade varit fantastiskt att kunna jobba med träning, kost, medicin, mental hälsa och mental utveckling för att stärka folk och deras självkänsla. Om man jobbar med de sakerna tror jag att man kan minska sjukdomar som till exempel ätstörning. Det är något jag drömmer om. Att ha någon typ av klinik för kvinnor och jobba med de här bitarna. En kvinnoklinik. 

Finns det en brist där alla läkare inte har koll på träningsvärlden?

– Jag kan tycka att det blir en liten klyfta. Man kanske träffar en läkare som säger någonting och sedan träffar man en tränare som säger något helt annat. Det finns ingen riktigt god kommunikation däremellan. Man kanske skulle behöva ha en bättre cirkel inom både fysisk hälsa, mental hälsa och det medicinska. 

Blev träningen ett sätt för dig att ta dig ur ätstörningarna?

– Under tiden jag var sjuk var det jobbigt för jag fick ångest när jag inte kunde träna. Då var träningen bara negativ för mig när min kropp inte hade någon energi, då borde jag inte ha tränat. Men jag tränade ju ändå vilket var skadligt för min kropp som var i svält. Sen efteråt när jag har kunnat skapa mig ett nytt liv har träningen varit jätteviktig för mig, både för mitt psykiska och fysiska mående.

Många som lider av en ätstörning förstår inte att de är sjuka, men Hassler förstod. 

– Jag såg hur smal jag var och jag tyckte att det var fruktansvärt. Jag såg att jag inte var frisk, men jag fick så mycket ångest av att äta saker som jag ansåg var onyttiga. Jag fick också jättemycket ångest om jag inte tränade. Så jag åt nästan bara sallad för det var det enda som jag tyckte var nyttigt. Det går ju inte att gå upp i vikt om man bara äter sallad och tränar, säger hon och fortsätter:

– Så jag insåg att jag var sjuk, men min ångest var för stark för att bli frisk. Så det krävde också att någon verkligen tvingade mig. 

På sina sociala medier lyfter Elsa Hassler ofta fram att det är viktigt att tycka om sin kropp. Att om du har en dålig dag ska du inte tvinga dig till att träna och att man kan äta allt, men inte alltid. 

– Jag känner i dag att jag inte får ångest av mat. Om jag skulle äta ohälsosamt en dag är det inte så att jag känner att jag håller på att börja kompensera. Det känns som att jag har tagit mig väldigt långt, men det är nog också mycket tack vare att jag hade en väldigt tuff period där jag blev tvångsinlagd.

Men du var riktigt illa ute om du blev tvångsinlagd? 

– Ja, absolut. När jag pratar om kvinnokliniken handlar det om att försöka ge hopp till folk som känner att det är omöjligt att bli frisk. Jag hade ju inte kunnat tro då att jag skulle kunna må som jag mår i dag. Och att jag skulle kunna stå på VM eller någonting sånt. Men det där är väl att ge hopp, hjälpa folk och visa att det går att bli frisk. För tyvärr är ätstörningar den psykiska sjukdom med högst dödlighet bland unga. Jag tror att vi kan minska dödligheten och jag hoppas att min kunskap och mina erfarenheter kan bidra. 

Elsa Hassler har nämnt VM några gånger i den här texten. Det handlar om VM i Hyrox, en ny form av fitness. Hassler har blivit utsedd till en av fler ambassadörer nu när Hyrox presenteras i Sverige. 

I november var hon med i en uttagningstävling i dubbel i Hamburg tillsammans med kompisen Melissa Sundell och de kvalade in till VM som avgörs i Manchester i maj.

– Det var en väldigt positiv överraskning. Jag hade verkligen inte åkt dit med tanken på VM. Jag såg det mer som att det här blir en rolig sport att få prova på.

Hassler har tävlat i crossfit tidigare, men Hyrox är annorlunda. Mellan fitnessövningarna springer deltagarna och övningarna är inte lika tekniskt svåra som i crossfit.  

Eftersom det är en ny gren vet hon inte hur hon och Sundell står sig i VM-konkurrensen.

– Jag försöker bara se det som en bra träningsmotivation och att det ska bli jättekul att genomföra det. Skulle vi få en pallplats så vore det ju fantastiskt. 

Du pluggar sista terminen till läkare i Göteborg och håller på med väldigt många saker. Hur hinner du med allt? 

– Jag har alltid gillat att göra väldigt många saker. När någonting är kul så lägger man tid på det. Jag tror att jag är en väldigt strukturerad och organiserad person. Det hjälper mycket när det kommer till att hinna med allting. 

Så funkar Hyrox

Hyrox är en fitnessform som grundades 2017 i Tyskland. Det går att tävla individuellt, i dubbel, i stafett och i mixade lag.

Det är en blandning av stationära fitnessövningar och löpning. Det är samma åtta fitnessövningar i varje tävling, burpes och roddmaskin är två av dem, och efter varje övning ska varje deltagare springa en kilometer.

När man tävlar i dubbel springer bägge deltagarna alla åtta kilometer, men byter av varandra på de stationära övningarna. Snabbast tid vinner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!