Regeln innebär i korthet att bara öringar i storleksintervallet 30-45 cm per fiskande och dag får behållas. Andra fiskar, större eller mindre, måste sättas tillbaka i älvarna.
_ Vi förstår att det känns tråkigt när någon person som fått ”sitt livs fisk” inte får behålla den, utan ska sätta tillbaka den i älven. Men syftet är att skydda uppväxande öringsungar och vuxen lekmogen havsöring, och på sikt skapa ett ännu bättre fiske i älvarna, säger Dan Blomkvist som handhar fiskefrågor vid länsstyrelsen i Norrbotten.
För att ytterligare förtydliga, så är det alltså älvar som har förbindelse med havet som reglerna handlar om, utbyggda älvar undantagna. Luleälven räknas bort eftersom det är stopp i Boden. Storöringar i magasinen, exempelvis Saggat och Akkajaure berörs ej. Det gäller också vattnen i Arjeplog som har förbindelse med Skellefteåälven.
Däremot Piteälven, Kalixälven, Råneälven, Torneälven , samt även biflöden till dessa älvar berörs av reglerna om ”fönsteruttag”. Det vill säga får du en större öring i Ängesån måste du sätta tillbaka den eftersom den tillhör Kalixälvens vattensystem.
Reglerna som kom redan hösten 2013 är ännu tuffare i gränsälven (Torne – Muonio och Könkämä älvar), där det numera råder ett totalt fiskeförbud på öring. Reglerna finns på länsstyrelsens hemsida: http://www.lansstyrelsen.se/norrbotten/Sv/djur-och-natur/fiske/fiskeregler/lax--och-oringfiske-i-norrbotten
På förekommen anledning och utifrån dessa regler har nu också Fiske-DM beslutat att direkt plocka bort alla anmälda tävlingsbidrag som inte ryms inom den godkända storleken 30-45 cm.
När det gäller inrapporterade fiskar till årets Fiske-DM vill vi även uppmana tävlande att väga sina fiskar på en modern våg, och avläsa vikten på en kilosskala och inte på pundskalan, vilket förekommer.