Svante Spolander och hans släkt har hållit till vid Kukkolaforsen flera generationer bakåt i tiden. Familjen driver turist och konferensanläggningen som finns där. Via en mätstation på den finska sidan av älven kan man följa vattenflödet i Kukkolaforsen.
– Vi kan följa det ganska exakt. Jag kan se många år tillbaka att det inte har varit såhär högt vid den här årstiden, säger Svante Spolander.
Vanligtvis brukar det strömma mellan tvåhundra till tvåhundrafemtio liter vatten i sekunden genom forsen, men i förrgår strömmade det en miljon liter vatten per sekund där, enligt mätstationen.
– Så det är ganska extremt måste man säga, säger Svante Spolander.
Det höga vattenståndet beror inte helt otippat på den stora mängden regn som har fallit under sommaren.
– Naturen kan inte svälja hur mycket som helst, allt ska ju ut i älven, säger Svante Spolander.
Siken brukar börja vandra i älven i slutet på juli varje år och då bygger sikhåvarna så kallade fiskepator som de sedan står och håvar in siken ifrån. De bästa fiskeplatserna ligger mitt ute i forsen, men där har man inte kunnat bygga några pator i år.
– Jag kommer inte ihåg att det någon gång har varit så att vi inte har kunnat bygga ut den här längsta patan. Då man nu inte kommer ut på grund av det höga vattenståndet, säger Svante Spolander.
Efter den 15 september träder fiskeförbudet in och då är det färdighåvat för denna säsong.
– Då är det fredningstid. Siken och laxen leker i oktober. Nu är det snart 15 september och då är det förbjudet att fiska. Då måste man ta in patorna, vi hinner aldrig ut i år, säger Svante Spolander.
Man kan även stå längs med stranden och håva in siken, men det är inte lika gott om fisk där som mitt ute i forsen. Det höga vattenståndet har helt klart haft negativ påverkan på årets sikfiske, berättar Spolander.
– Det är ju trist, siken är en av våra viktigaste råvaror. Vi har ju fått en del från stränderna och närmare, men det är inte lika bra platser där, säger han.
För att kunna erbjuda gästerna den populära fisken så har de fått köpa in extra sik från yrkesfiskare som fiskar i havet.
– Men det är klart det blir ekonomiskt dyrare förstås när man inte själv kan fånga den, säger Svante Spolander.
Mest läst i dag:
Skräcken: Männen slog på rutorna och försökte ta sig in
Männen andades in giftgas – riskerar att bli kroniskt sjuk