Både pappa och farfar var yrkesfiskare men nu har Svenne Hansson på Hönö i Göteborg gjort om sjöbodarna till hotellrum. Gästerna som kommer från hela världen får följa med ut på fisketurer.
– Jag är ju yrkesfiskare i början, det är svårt att komma ifrån, säger han till DN.
61-åringen har drivit hotellverksamheten i tio år. Även om han saknar fisket finns det fördelar med den nya livsstilen.
– Egentligen har jag ju alltid gillat det sociala. Det var största nackdelen med fisket, att man var borta så mycket från vänner och familj.
Hansson är inte ensam om att byta karriär, antalet yrkesfiskare i Sverige har minskat kraftigt de senaste 90 åren.. Malin Andersson vid Lunds Universitet är en av få som har forskat på hur yrkesfisket hänger ihop med bredare samhällsstrukturer.
Hon ser en tendens där yrkesfiskare blir något hon kallar "superentrepenörer" där de förväntas göra mer inom sitt yrke och ha en mer tjänsteinriktad roll. Bland annat lockas man av en växande turismindustri samtidigt som man påverkas av politiska beslut som styr fiskekvoterna. Det finns också möjlighet till EU-stöd för att diversifiera sin verksamhet.
– Jag har pratat med fiskare som ordnar festivaler, driver restaurang eller kör turistturer. Det är inte helt lätt att kombinera med yrkesfisket. Det är inte helt orimligt att tänka sig att det är en näring som är på väg att dö ut.