Nu har vi facit för laxvandring 2016. Året blev inte lika framgångsrikt som 2014 men ändå bättre än väntat i vissa vatten.
– Torne älv står i en klass för sig. Den är förmodligen världens största laxälv. Och den kan säkert producera mer fisk i framtiden, säger Glenn Douglas, Sportfiskarnas laxexpert.
I år steg det nästan 100 000 laxar i älven, nästan lika många som rekordåret 2014 men betydligt fler är 2015.
I Kalix älv fortsäter dock laxen att trampa vatten, cirka 8 500 laxar är en fortsatt låg nivå som förbryllar en smula.
– Kalix älv underpresterar. Det går inte att jämföra den med Torne älv som har en helt annat biotyp och förutsättningar för lax att leka. Men det borde vara fler i Kalix, säger Douglas.
Han vill nu ha en laxräknare i Kalix älvs mynning som komplemant till den som finns i Jokkfall.
– Vi behöver en bättre räkning för att få ett bättre grepp om vad som händer i älven. Så att vi kan göra något åt saken, säger Glenn Douglas.
I Råne älv har man räknat in drygt 1 400 laxar i Gunnarsbyn vilket är nära 50 procent fler än förra året.
Antalet laxar i Pite älv är också bättre än tidigare år. Lina älv har ett normalår medan det inte räknats lax i Ängesån i år.
Sportfiskarna ser rätt ljust på laxens framtid i länet och lutar sig mot den exceptionellt goda utvecklingen i Torne älv. Men det finns utrymme för förbättringar och Douglas pekar på att det är viktigt att fiskekvoter och -regler efterlevs samt att de sjukdomsangrepp som noterats på lax de senaste två åren kan hållas i schack.