Fingeravtrycken talar emot den rånmisstänkte

Den 24-årige mannen som står åtalad för att ha rånat Piteåbon Martin Juntti ska bli villkorligt frigiven på fredag. Men om åklagaren får som hon vill blir han kvar i fängelse ett år och åtta månader till.

8 juli 2019 19:39

På måndagen hölls rättegången mot den 24-årige man som åtalats för det brutala rånet mot Martin Juntti den 28 april förra året. Han sitter sedan augusti fängslad för bland annat grov stöld. Hans kumpan dömdes för dådet redan i juni förra året, eftersom han greps samma kväll.

24-åringen kom emellertid undan och det var inte förrän rapporten från NFC, Nationellt forensiskt centrum, kom i våras som åtal slutligen kunde väckas. Då stod det nämligen klart att 24-åringens fingeravtryck fanns på flera ställen på den silvertejp som använts till att binda Martin Juntti.

– Han var väldigt noga med att torka av allt han rört vid i min lägenhet, jag försökte kolla om han rörde vid något som han inte torkade av, berättade Martin Juntti vid rättegången.

I samband med rånet låg han i princip hela tiden på köksgolvet med en av rånarna över sig, medan den andra gick runt i lägenheten och rotade efter dyrbara föremål att stjäla. Samtidigt utsatte de båda honom för en brutal, i det närmaste tortyrliknande misshandel, under omkring en timmes tid.

– Vid ett tillfälle frågade jag om jag kunde få dricka lite från min öl, jag var så fruktansvärt törstig. Det fick jag för den ena killen, men då kom 24-åringen och slet flaskan ifrån mig och hällde ut ölen i vasken, berättade Juntti.

Han reagerade då på att 24-åringen inte torkade av ölflaskan. Men fingeravtrycken på ölflaskan gick inte att tyda. Det gjorde de däremot, utöver på silvertejpen, på ett svart skrin i Martin Junttis lägenhet.

– Jag har varit i hans lägenhet flera gånger, menade 24-åringen.

Till det sade Martin Juntti bestämt nej.

– Han har definitvt aldrig satt sin fot i min lägenhet före rånet, sade han.

Gällande silvertejpen förde 24-åringen ett resonemang om att han tillverkat väskor av tejp och folie och att tejpen som lindats runt Martin Junttis händer och fötter skulle kunna vara återvunnen från en väska som 24-åringen tillverkat. Denna förklaring uppmanade åklagaren såväl som målsägarbiträdet rätten att lämna utan avseende.

Försvarsadvokaten Lars Grönberg däremot tyckte att förklaringen "talade emot full bevisning".

– Det finns osäkerhetsmoment, bevisningen är inte tillräcklig, sade Lars Grönberg och yrkade att hans klient skulle frikännas helt från åtalet.

Mannen förnekar brott. Dom meddelas torsdag den 11 juli.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
PT/Frida Enberg