"Vi har flyttat svensk filmbransch"

Landets filmcentrum är inte längre Stockholm utan regionerna. Det har tagit tid för beslutsfattarna att förstå detta menar Filmpool nord.

Nästan ense. Filmbranschen möter kulturpolitiker om nya statliga filmpolitiken - Linus Sköld (S). Jan Palo, ordförande i filmpool nord, Gunilla Carlsson (S) och Susann Jonsson, vd Filmpool nord.

Nästan ense. Filmbranschen möter kulturpolitiker om nya statliga filmpolitiken - Linus Sköld (S). Jan Palo, ordförande i filmpool nord, Gunilla Carlsson (S) och Susann Jonsson, vd Filmpool nord.

Foto: Anders Köjs

Film2016-03-31 19:00

Det svenska filmavtalet ärt uppsagt och ska ersättas av en ny sammanhållen statlig filmpolitik.

– Vi var först med att säga upp filmavtalet. Sedan sades det upp av sittande kulturminister, det var lite häftigt, säger Susann Jonsson, vd på Filmpool nord.

Hur filmpolitiken ska skötas från 2017 ska det tas nytt beslut om. Förslaget, som lämnades till riksdagen 15 mars, är kraftigt omarbetat sedan det först dök upp 2015 – detta sedan de livaktiga filmregionerna i Norrbotten, Västra Götaland och Skåne skrikit högt.

– Det var mycket centralistiskt skrivet, man såg inte filmregionerna. Vi har jobbat hårt mot kulturutskottet och kulturdepartementet sedan dess, säger Filmpool nords ordförande Jan Palo.

Enligt Palo och Jonsson produceras svensk biofilm och TV-drama i huvudsak utanför Stockholm i dag. Svenska filminstitutet, som föreslås få fortsätta att ha ansvaret för svensk filmpolitik, har tappat stort i betydelse.

– Man är inte centrum för svensk film längre. Men vi fick väldigt bra respons för våra synpunkter om detta, säger Palo.

Nu betonas att alla aktörer i filmbranschen ska få vara med och påverka politiken.

– Ett kvitto på vårt arbete och ett erkännande till våra ägare, säger Jan Palo.

På torsdagen träffar de S-märkta ledamöterna i kulturutskottet Filmpool nord i Luleå. Susann Jonsson dristar sig då att förslå att Svenska filminstitutet kanske bör flyttas från Stockholm.

– Något att fundera över – var är centrum och navet i svensk film i dag, säger Jonsson.

Hon vill att regeringen i nästa steg ser över filminstitutet och efterlyser en nyordning. Jonsson kopplar ihop detta med diskussionerna om statlig utlokalisering

– I Norrbotten vädrar vi snabbt regionalpolitik, säger hon.

– Det är nästa steg som är viktigt, det ska bli verkstad av alla ord, säger Jan Palo.

Gunilla Carlsson, vice ordförande i utskottet, menar att det kommer att bli en bättre samverkan med de filmregionerna i framtiden. Men hon är inte beredd att skrota filminstitutet.

– Det känns som ett risktagande. Det är ändå en modell som fungerat i 50 år, säger hon.

Mer bekymrad är biografägaren Stefan Gustafsson från Piteå. Det är en momshöjning för biograferna som ska betala filmpolitiken i framtiden.

– Jag kan i värsta fall tvingas lägga ned. Och detta kommer att försämra möjligheten för svensk film att visas på stor duk, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!