– Det hör till sakens natur att det uppdrag som Filmpoolen har inte gör alla nöjda och glada. Mitt jobb är att följa ägardirektiven, säger hon.
Filmarbetare i länet riktar kritik mot Filmpool Nord. De är allvarligt oroade för att den regionala filmbranschen på sikt kan dö ut om ingenting görs. Kritiken bottnar framför allt i att Filmpoolens verksamhet idag främst handlar om att ta upp stora filmproduktioner till länet, där regionens egna filmarbetare möjligen får jobb som assistenter. Filmarbetarna efterlyser ekonomiskt men också kreativt stöd samt möjlighet till vidareutbildning.
– Det handlar om skattebetalarnas pengar som också borde komma oss som bor här till del. Det måste byggas en stabil grund för filmarbetare i regionen för framtiden, säger dokumentärfilmaren Gunilla Bresky som menar att det är svårare än någonsin att driva filmprojekt i Norrbotten. (Se artikel intill)
Susann Jonsson menar att Filmpoolen under hennes tid skärpt kraven på att ge mer resurser till aktörer i Norrbotten, 75 procent för kort- och dokumentärfilm.
– Vi har sjösatt en talangsatsning tillsammans med Västerbotten som är öppen för alla att söka. Däremot är det sant att vi inte längre håller utbildningar. Det ingår inte i vårt uppdrag.
Men i ert mål står det att Filmpoolen ska främja filmkulturell verksamhet i Norrbotten?
– Visst, men enligt vår analys är det bättre att som filmarbetare vara med i en stor filmproduktion. Film är i stort en icke akademisk verksamhet. Det är upp till alla filmarbetare i länet att hoppa på en stor filmproduktion, jobba på sitt CV och kanske på sikt arbeta sig fram till en A-funktion som exempelvis fotograf. Annars anser jag det vara bra att folk rör på sig för att utbilda sig. Att Lars Persson kommit in på Skandinaviens bästa filmskola i Danmark där han utbildar sig till regissör anser jag vara en framgångsfaktor för länet. Han kommer att komma tillbaka och göra berättelser om länet, säger hon.
Enligt Susann Jonsson har Filmpool Nord äskat än mer pengar av sina ägare för året 2019.
– Vi vill möta den stora efterfrågan på att göra högkvalitativ film i Norrbotten. Det är bra om än flera stora dramaserier spelas in i länet. De som har lust kan hänga med på det tåget. Och dokumentärfilmen har det bra i Norrbotten – bra med resurser och fint nationellt tillflöde.
I en fråga är hon dock självkritisk.
– Vi hade kunnat lyckas bättre med att hitta fler kvinnliga talanger. Därför är det positivt att Lotta Lennartsson finns i länet och gör högkvalitativ film för barn, säger Susann Jonsson.