Sedan 2011 hålls Malmö Arabic Film Festival i Malmö och varje år gör organisationen nedslag på andra platser i Sverige. Därför hålls under fredag och lördag Arab Filmfest på Folkets Bio Kronan där det bjuds på långfilmer, kortfilmer, dokumentärer och festligheter.
– Det övergripande fokus har varit kvinnliga arabiska filmskapare. Målsättningen har varit att visa upp en mångfald och skapa en mötesplats för människor med olika etnicitet. Vi har försökt att få in en variation i programmet med filmer från bland annat Palestina, Jemen, Irak samt Marocko och mycket med kvinnliga filmskapare, säger projektledaren Josef Kullengård.
Förutom filmvisning är tre antal internationella gäster på plats i form av skådespelerskan Abeer Zeibak Haddad samt regissörerna Khadija Al Salami och Salim Abu Jabal som även deltar i panelsamtal.
– Khadija Al Salami är en helt unik filmskapare som är den första i sitt slag från Jemen och hon har en bred historia. Salim Abu Jabal är också en unik karaktär som är journalist i botten vars filmer jag tror har visats på 200 festivaler i världen. Att få honom till Luleå är helt fantastiskt. Sedan Abeer som är akademiker, skådis och regissör har en bred kompetens inom alla områdena, säger Josef Kullengård.
Hur kända är dem inom arabvärlden?
– De är extremt kända inom art house-världen. Det är inga Brad Pitts men inom festivalvärlden är det kända namn.
Under lördagen visas Khadija Al Salamis långfilm Nojoom som handlar om en bortgift tioårig flicka i Jemen som begär skilsmässa. Dessutom visas Salim Abu Jabals dokumentär Roshmia om ett äldre palestinsk par som bor kvar i en hydda trots att israeliska myndigheter planerar ett vägprojekt vid deras hem samtidigt som deras relation sätts på prov.
– Jag är väldigt glad att få komma till Sverige och få visa min film. Jag bor på Västbanken i Ramallah som är en tillfällig plats tills Jerusalem blir huvudstaden, tills de kommer överens om detta.
I filmen ser vi ett par som bor enkelt utan elekricitet eller vatten och jag träffade dem 2005. Nu vill myndigheterna bygga en väg där och jag har följt deras kamp, säger Salim Abu Jabal om sin film.