Det menar dokumentärfilmaren Gunilla Bresky som tillsammans med andra filmarbetare uppvaktade delar av Filmpool Nords styrelse i veckan inför bytet av VD.
– Ur vårt perspektiv går Filmpool Nord bra, säger Lennart Håkansson, ordförande i Filmpool Nords styrelse.
Bakgrunden till tisdagens uppvaktning är en oro för filmbranschens kulturella överlevnad och utveckling i Norrbotten bland länets filmarbetare.
– Vi kritiserar inte Filmpool Nords arbete med att locka hit tunga och stora filmproduktioner eller deras pedagogiska program. Däremot har de glömt bort att bygga upp filmbranschen regional och erbjuda goda möjligheter för norrbottniska filmare att berätta sina historier. Det var egentligen av den senare anledningen som Filmpool Nord en gång startade, säger Hasse Johansson, projektledare inom filmbranschen.
Han är minst sagt orolig för återväxten av filmarbetare, inte bara för att den gymnasiala filmskolan i Luleå lades ned, utan också för att unga förmågor tvingas flytta eller byta yrkesinriktning om de vill bo kvar i Norrbotten. Men också för att de nu verksamma filmarbetarna ska ge upp.
– Den filmkompetens som finns idag måste bevaras men också utvecklas. Tidigare satsade Filmpoolen på vidareutbildning av filmarbetare i länet. Det görs inte idag. I stället har inriktningen mer och mer handlat om att ta hit stora filmproduktioner där bolag flyger in sina filmteam och de länsbor som eventuellt får jobb är assistenter. Exempelvis saknas A-funktioner som regissörer, säger han.
Gunilla Bresky, som menar att de numer bara är hennes envishet som driver henne att göra dokumentärfilm, efterlyser med eftertryck en utveckling av filmbranschen regionalt där fortbildning och kreativt stöd står högt på dagordningen.
– Det handlar om skattebetalarnas pengar som också borde komma oss som bor här till del. Det var därför med anledning av bytet av VD som vi, som är verksamma i regionen, ville berätta om våra erfarenheter och allt tuffare överlevnadsvillkor. Vi vill gärna se att den nya VD:n är intresserade av oss som bor här och som söker historier i regionen. Jag vill inte se en utveckling då filmbranschen decimeras ytterligare eftersom det är så svårt att numera kunna finansiera filmprojekt. Det måste byggas en stabil grund för filmarbetare i regionen för framtiden, menar hon.
Hasse Johansson poängterar att allt fler filmarbetare tvingas byta yrke eftersom det inte går att leva på.
– När du är ung och stark kan många lägga in mycket egen obetald tid men förr eller senare hamnar du i ett annat läge i livet. De utvecklingspengar som finns måste hamna rätt, menar han.
Styrelseordförande Lennart Håkansson säger att han inte har några kommentarer till mötet mer än att det var positivt och intressant.
– Vi har lyssnat på filmarbetarnas synpunkter och bland annat förstått att det finns en efterfrågan på utbildningsinsatser. Men vem ska arrangera det och hur ska det finansieras? Men visst, det är en synpunkt vi får ta med oss, säger han.
Rekryteringen av en ny VD för Filmpool Nord pågår – en process man hoppas ska vara klart i slutet på maj.
– Målet är att ha en ny VD på plats till hösten, säger Lennart Håkansson.