Det är ett 70-tal personer på plats på Örnviks hotell i Luleå, varav ett 40-tal statister. Det här är dagen då marknadsdiskot ska spelas in. Scenografen Emma Skoog fixar med diskobelysningen i ett rum på övervåningen. I ena hörnet står en uppstoppad björn.
– Det ska vara lite inlandsstil – renhorn och furu. Jag har handlat tavlor med älgar på loppis och fått tag i en jättefin rana, berättar hon.
Andreas Wåhlström som brukar extraknäcka som diskjockey i stan är inkallad som statist.
– Det är hur kul som helst, säger han.
När statisterna släpps in i rummet har han dragit igång musiken och stämningen är hög.
– Jag har varit med tidigare också, i "Jägarna". Jag hoppas att jag kommer att synas på filmen sedan, säger Anette McMurry från Boden, som till vardags pluggar till lastbildschaufför.
Långfilmsinspelningen av "Inland" ingår i projektet Moving Sweden som är Svenska filminstitutets och SVT:s satsning på nya talanger inom svensk film. I konceptet ingår att ge regissörerna stor konstnärlig frihet. Filmpool Nord och Region Norrbotten är också med och finansierar filmen som produceras av BD film AB, ett Luleåbaserat produktionsbolag.
Den nya talangen i fråga är Jon Blåhed, född 1987, från Tärendö, numera boende i Umeå.
Filmen bygger på boken "Inlandet" av Elin Willows, men det är Jon Blåhed själv som har skrivit filmmanus. Det han fastnade för i boken var huvudkaraktären, en ung kvinna, som tycks sakna den tydliga drivkraft i livet som alla förväntas ha idag.
– Jag upplever ofta att unga vuxna, inte sällan de som kommer från storstäderna, brottas med tankar om livets förgänglighet och jävlighet men att de tvingas dölja dessa tankar för att smälta in i samhället och i sociala kretsar.
Hans egna erfarenheter av att flytta runt gör att han till viss del kan identifiera sig med henne.
– Som hemvändande norrbottning, som bott i Göteborg och Stockholm i ett antal år, känner jag mig ofta som en kameleont som i viss mån utifrån kan betrakta skillnaderna mellan storstad och landsbygd. Många gånger har jag känt mig som filmens huvudkaraktär, att jag inte riktigt passar in någonstans.
Huvudrollen spelas av Irma von Platen.
– Karaktären har inget namn, vilket är en grej i sig. Att publiken ska kunna känna att de själva är den här personen, förklarar han.
En ung kvinna flyttar med sin pojkvän till en liten by i Norrlands inland. Men redan på väg dit bestämmer hon sig för att göra slut. Ändå fullföljer hon flytten och börjar jobba i mataffären i byn.
– I filmen får man följa henne under två år och hur hon försöker ta sig in i samhället. Det är ganska oviktigt egentligen var det är någonstans, utan det är ganska allmängiltigt om hur det är att komma in i ett nytt sammanhang med andra koder som man inte känner till, säger Jon Blåhed.
Irma von Platen har tidigare spelat en av huvudrollerna i filmen "Cirkeln". Hon gick teatergymnasium i Stockholm, men har därefter utbildat sig till dansare i Köpenhamn vid danska scenkonstskolan.
Hon blev glad när hon fick erbjudandet och tycker det är en intressant och spännande roll att spela.
– Hon är ju en väldigt inåtvänd person, vilket man vill få fram, men samtidigt vill man inte att hon ska försvinna helt, utan att tittarna ska få lära känna henne.
När Irma von Platen läste boken och filmmanuset blev hon först provocerad av den karaktär hon skulle spela.
– Hon är så likgiltig. Men samtidigt kan man tolka det som en protest från hennes håll. Nu när jag spelar henne tycker jag mer och mer om henne. Det är ett viktigt och annorlunda kvinnoporträtt som går i från allt vad man uppmuntras till att vara idag, säger hon.
Maskören ser över hennes smink en sista gång och sedan ger hon sig ut i folkmassan i det som för dagen är ett diskotek.
Filmen "Inland" beräknas ha biopremiär i början av 2020.