För snart två år sedan vann Wermland festival upphandlingen om att arrangera ersättaren till Luleå Hamnfestival under åren 2021–2022. Men eftersom pandemin satte stopp för evenemanget förra sommaren har Luleåborna snart fått vänta tre år på den årliga stadsfesten.
I år är dock tanken att det åter ska bli kalas i Norra hamn.
– Det är jättekul att vara igång igen och att restriktionerna släpps, att våga tro på en sommar känns hur kul som helst, säger Patrik Ekman, vd för Wermland festival.
Evenemanget ska genomföras torsdag till lördag, den 14–16 juli, och kommer bland annat erbjuda tivoli och tre musikscener.
– Vi har tidigare jobbat med en stor scen med nationellt kända artister och en scen med lokal prägel. Sedan tittar vi på möjligheten att fortsätta med Bluestältet, när vi var uppe 2020 och pratade med en massa människor insåg vi att det är en trevlig och gemytlig grej vi inte vill göra oss av med. Problemet är att finansiera den, men diskussioner pågår, säger Patrik Ekman.
För tillfället pågår arbetet med att anställa en person som ska arbeta i Luleå med att knyta upp samarbeten och projektleda på plats. Förhoppningen är att kunna engagera det lokala näringslivet och erbjuda restaurangtält till besökarna.
– Vi har hört tidigare siffror, men vi har aldrig gjort Luleå förut. Jag skulle ändå ljuga om jag inte sa att vi förväntar oss 75 000 besökare eller mer på tre dagar.
Wermland festival arrangerar även Putte i parken i Karlstad och betalfestivalen Alive i Borlänge, som presenterat stora namn som Veronica Maggio och Hov1 till sommaren. Inför 2021 års tänkta upplaga hade Putte i parken bland annat bokat Emil Assergård och Anis don Demina till Luleå. Men vilka som står på scenen i sommar vill Patrik Ekman inte prata om ännu.
– Vi är beroende av att boka artister sent. Vi har en budget som inte ens är i närheten av vad man har haft tidigare till Hamnfestivalen. Vi vill göra en så bra festival som möjligt för så lite pengar som möjligt, därför bokar vi artister väldigt sent. Vi hoppas kunna gå ut med artister i april eller maj.
Luleå kommun bidrar med 750 000 kronor för att göra festivalen, jämfört med budgeterade 3,2 miljoner kronor tidigare år.
– Vi kommer landa bra, men inte på samma nivå som en betalfestival och det tror jag är förståeligt. Men vi ska inte ha en dålig line up för det, det ska vara bra.