Här skapades mobilhistoria – nu säljs huset för 97 miljoner

Den här fastigheten, där en bit av mobilernas historia skapats, har sålts för 97 miljoner kronor. Affären markerar också ett generationsskifte, äldre Luleåprofiler lämnar över.

97 miljoner kronor. Det uppges affären ha gått på.

97 miljoner kronor. Det uppges affären ha gått på.

Foto: Stig Nordlund

Fastigheter2016-05-23 12:17

Försäljningen blev känd i vintras men fullbordas nu.

Det handlar om fastigheten Aurorum 11, på Porsön, där Ericsson, Tieto Enator, Saab, Byggcity, Conex och delar av Luleå kommun håller till.

Köpare är Luleå Bostad & Förvaltning, med ­Mikael Lindgren och Lars Arvidsson.

De Luleåprofiler som går ur ägandet är trettiotalister, fyrtiotalister och enstaka yngre. De har förvaltat fastigheten via bolaget Mulön AB.

– Vi köpte fastigheten 1996 av LM Ericsson. Det gamla sättet att bedriva fastighetsförvaltning gick ut på att bedöma avkastningen i förhållande till bankräntan. Idag är det mycket klipp, man väntar inte ens på avkastningen. Jag kan ta som exempel att en bekant köpte en fastighet för sjuttio miljoner och sålde den efter tre månader för hundra, berättar Erik-Anders Hansson, 82, den äldste av de som nu sålt den beskrivna fastigheten.

Jodå, den har varit en bra affär, medger han. Årliga utdelningar blev det, och dessutom en försäljning han är nöjd med.

– Men att äga en fastighet är inte bara förvaltning utan ansvar, oro, brist på hyresgäster och mycket annat. Vi amorterade allt vi kunde och har själva jobbat gratis, säger Erik-Anders Hansson.

Försäljningen gjordes via så kallad paketering, där nye ägaren övertar bolaget Mulön AB, innehållande fastigheten. Ett affärsupplägg som har skattemässiga fördelar för säljaren, och som bland andra kommunägda Lulebo använder sig av.

Störst bland de tidigare ägarna har varit Mulögrund AB, dotterbolag till MAF arkitektbyrå, med 23 procent av innehavet. Övriga ägde 9,61 vardera.

Dit hör alltså Erik-Anders Hansson, tidigare verksam inom Skandias fastighetsförvaltning och med bakgrund som ägare av andra fastigheter i Luleå.

– MAF kunde sitt jobb men hade ingen erfarenhet av fastighetsägande. Jag blev inkallad till att sköta marknadsföring och en del andra saker, säger Hansson.

Mats Jakobsson, känd från MAF, och hans tidigare partner Caroline Ajanki hade en ägarandel.

Så även affärsmannen Erik Johansson, som utövade sitt ägande via Björkön i Luleå AB. Han hade enligt uppgift en framträdande roll

Andra ägare har varit Åsa Acking, inredningsarkitekt och idrottare, Per Riihiaho, byggnadsingenjör, numera bosatt i Göteborg, Per Persson, arkitekt, numera bosatt i Stockholmstrakten, och hans dotter Pia Persson. Ägare var också Berndt-Olov Hermansson, musikintresserad byggnadsingenjör.

Göran Hagbo, som är avliden, var utöver ägare även vd.

– Han kunde allt, säger Erik-Anders Hansson.

Trådlösa epoken

Fastigheten är en bit av Luleås hittills korta epok inom trådlös kommunikation (mobilt), som med tiden lett till allt från intensivt facebookande till att kunna ställa in temperaturen i sommarstugan via mobilen.

Kring millennieskiftet var det hett kring tekniken för mobiltelefoner.

På andra sidan Bottenviken härjade Nokia.

I Luleå fanns EricssonägdaErisoft, med flera hundra anställda, i denna fastighet.

Efter millennieskiftet svalnade det för branschen, och 2001 avblåste Erisoft en planerad expansion och utbyggnad som skulle inneburit ytterligare nästan 200 jobb.

Fastigheten, som för närvarande renoveras, är fullt uthyrd och ingen har sagt upp avtalet, enligt Mikael Lindgren, från nye ägaren Luleå Bostad & Förvaltning. Vid årsskiftet blir 600 kvadratmeter lediga, men det ska lösas, uppger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om