Familjens advokat: "Ett rättshaveri"

Oavsett var familjen kommer ifrån och var de är medborgare så anser advokat Enar Bostedt att Migrationsverket och domstolen har de gjort en felaktig bedömning av artikel 8 i Europakonventionen. "Det är där jag tycker att rätthaveriet ligger. "

Advokat Enar Bostedt anser att familjens ärende är ett fall som skulle kunna tas upp i Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Advokat Enar Bostedt anser att familjens ärende är ett fall som skulle kunna tas upp i Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Foto: Raymond Schmit /DPA / SCANPIX

Bodens kommun2019-10-11 09:09

Advokat Enar Bostedt är familjen Sokhovs ombud. Han överklagade Migrationsdomstolens beslut, men familjen fick inte prövningstillstånd. 

Han trycker på att Roman Sokhov har levt tolv år i Sverige. 

– Han är svensk enligt alla parametrar. Enligt sig själv och omgivningen, han har acklimatiserat sig och byggt upp ett eget socialt liv vid sidan av familjen, men ska utvisas. Det är det stora och gäller även resten av familjen.

Enar Bostedt har svårt att se att det kan finnas något annat rättsfall i Sverige, inget som han har sett under sina 30 år som offentligt biträde, där ett barn har vistats längre i landet. 

– Vi ville ha prövningstillstånd i kammarrätten eftersom vi anser att rättspraxis inte är helt tydlig vad gäller artikel 8. Faktum kvarstår att det borde ha ansetts att det finns särskilt ömmande omständigheter.

Det är där han bedömer domstolen har begått en grovt felaktig bedömning och ser som en allvarlig brist i bedömningen. 

Han pekar på ett ärende i Danmark. I det fallet bedömde Europadomstolen att sökande, som varit i landet mellan det att hon var sju-15 år, tillbringat sina formativa år av barndom i landet. Det var avgörande för domstolens beslut att Danmark brutit mot artikel 8. 

– I det här fallet pratar vi om ett barns hela liv. Jag skrev också till Migrationsöverdomstolen, att om det är någon gång som de borde ta upp ett mål vad gäller artikel 8 kommer de inte få en bättre möjlighet än den här, säger Enar Bostedt.

Han anser att det behövs ett klargörande. 

Men utan prövningstillstånd står Migrationsdomstolens dom fast. 

– Nu är vi vi vägs ände och det enda som återstår är verkställighetshinder annars är det en ny prövning om fyra år igen. Familjen kommer inte att kunna verkställas, det är min bedömning, säger Enar Bostedt. 

Varför?

– Man måste hitta ett mottagarland som tar emot dem. I och med att Migrationsverket själva inte har funnit att det är styrkt vilket land de kommer ifrån, de gör ju bara sina antaganden. Det finns inga bevis för det. 

Han förklarar att anledningen att det tidigare utvisningsbeslutet inte har kunnat verkställas på fyra år beror på att man inte har kunnat styrka identiteten. 

– Därför har man inte hittat något mottagarland. 

Enar Bostedt  anser att familjens ärende är ett fall som skulle kunna tas upp i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Huruvida han kommer bistå den med det eller inte har han inte diskuterat med familjen. 

– Den möjligheten återstår. 

Skulle Europadomstolen meddela inhibition i avvaktan på en prövning skulle det i sig utgöra ett verkställighetshinder mot att familjen utvisas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!