Det ska du tänka på när ni blir sambos

Att gå från att bo ensam till att bo ihop med någon man älskar är ett stort steg, både rent känslomässigt men även när det gäller den privata ekonomin.

Att vara sambo skiljer sig en hel del från att vara gift och det är bra att ha koll på sina rättigheter.

Att vara sambo skiljer sig en hel del från att vara gift och det är bra att ha koll på sina rättigheter.

Foto: Adobe Stock

Familjefrågor2019-10-27 06:30

Att flytta ihop med sin partner kan vara en tid av tapetsering och mys i nya soffan. Men om man inte har koll på sina rättigheter och skyldigheter så kan sambolivet bli svårare än nödvändigt. Caroline Törnquist är familjerättsjurist hos Nordea och arbetar dagligen med personer som har frågor om  juridiska fallgropar som vi kan stöta på genom livet. 

– Första saken som man ska tänka på är ifall man flyttar in till någon som redan har en bostad eller om ni köper något ihop. Köper ni den tillsammans så ska du fundera på om ni går in med lika mycket pengar och ifall ni står lika mycket på lånen. 

Hon menar att den vanligaste missuppfattningen med att vara sambo med någon är att man som sambo har mer rättigheter än vad man har. När det gäller rättigheter och skyldigheter är det många som väljer att skriva ett samboavtal. Det är ett avtal som talar om hur bostad och saker ska fördelas om ni separerar eller en av er dör. 

– Man kan mycket väl vara sambo utan att ha rätt till någon samboegendom. Det tycker jag är otroligt viktigt att tänka på. Som sambo har man inte någon försörjningsplikt till exempel. Det har man om man är makar och man har absolut ingen arvsrätt om du inte skriver testamente. 

Att sätta sig ned för att skriva ett samboavtal mitt i kärleksbubblan kanske känns oromantiskt. Caroline Törnquist har stött på människor som upplever det som att man tvivlar på relationen om man ska dela upp tillgångarna innan man ens har kommit på tanken att separera. 

– Jag brukar skoja och säga att när kärleken går in så går vettet ur. Någonstans upplever jag att det finns en känsla av att folk kan tänka att man då inte är 100 procent i relationen om du vill reglera något, säger hon. 

Många går in en ny samborelation med barn sedan tidigare och då är det viktigt att tänka på att sambor inte ärver varandra. Om sambon dör, får du behålla hälften av den gemensamma bostaden och hälften av de gemensamma sakerna, förutsatt att bostad och bohag utgör samboegendom, alltså är anskaffat för gemensamt bruk och att sambolagen inte avtalats bort genom ett samboavtal. Resten har din sambos familj rätt att ärva. Om man vill ha det på ett annat sätt så är det bra att till exempel skriva dels ett samboavtal som reglerar äganderätten och dels ett testamente, för utan testamente ärver inte sambo. 

– Innan man flyttar ihop till exempel så ska man prata igenom hur man vill att det ska bli om det händer något. Jag vill aldrig att någon ska säga “hade jag vetat detta så skulle jag ha agerat annorlunda”, det gäller ung som gammal, säger Caroline Törnquist. 

Caroline Törnquist är familjejurist på Nordea och berättar att det finns en hel del att tänka på inför att man bli sambo.
Caroline Törnquist är familjejurist på Nordea och berättar att det finns en hel del att tänka på inför att man bli sambo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!