Fågeljägare polisanmälda: "Tjuvjakt"

Två finska fågeljägare bedrev olovandes jakt och sköt också i närheten av en av passkyttarna i älgjaktlaget i Valvträsk.

En polispatrull kom till byn där en anmälan om jaktbrott upprättades.

21 september 2019 05:00

Fredagens älgjakt i Valvträsk inleddes med att Görlov Sundström firade sin 76:e födelsedag med att fälla en 240 kilo tung älgtjur. Det lyckades han med mycket tack vare ett fint hundjobb av Pier Åkerströms jämthund Zimba. Men det var inte det enda som hände i Valvträsskogen den här förmiddagen. Det visade sig att två finska män var inne på området för att bedriva fågeljakt, något som de inte har rätt till. Bland annat sköt de alldeles intill en av älgjaktlagets passkyttar.

– Det var två unga finska män som jagade där och de hade tjäder med sig. De var på fel mark och det har också smällt på vår mark som vi har upplevt det, säger jaktledaren Johnny Hallman.

Sedan fortsätter han:

– De pratade med en av passkyttarna och fortsatte därefter söderut så de gick åt helt fel håll. De skulle ha gått tillbaka när de upptäckte att de var på fel mark men de nonchalerade tydligen det.

Johnny Hallman och de andra i det 25 man stora jaktlaget såg ingen annan utväg än att polisanmäla tjuvjakten.

– Ja, de fortsatte ju att jaga på vårt område för vi hörde ju fler skott efter det. Det är ju ganska obehagligt att sitta på pass och du vet om att det inte ska vara folk där och så är det folk där ändå, säger han.

Hallman poängterar att det alltid är en säkerhetsrisk när människor ger sig in i ett område där älgjakt bedrivs och att det därför alltid är bra att kontakta jaktlaget innan för att förhöra sig var det jagas. Allt för att undvika att olyckor sker. I det här fallet rörde det sig dessutom om personer som jagade utan att ha någon jakträtt.

– Tjuvjakt med andra ord. Vi ville polisanmäla. För annars kanske det aldrig blir någon förändring. Jag har svårt att tro att det blir en förändring om man bara ringer och talar om för dem att de inte får göra det. Den erfarenheten har jag, säger han.

En polispatrull kom till Valträsk och en anmälan upprättades. Registreringsnummer på bilen identifierades men mer än så gjordes inte åt saken där och då.

– Det är en anmälan om jaktbrott. Vi får se hur vi går vidare, säger polisassistent Per Ahlbäck.

– Jag är säker på att polisen kommer att nå de här killarna som sedan får veta att de har en anmälan på sig, säger Hallman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Norlund