Få vill utbilda sig trots stor chans till jobb

Få söker sig till fordonsprogrammet, ändå skriker branschen efter folk. ”Alla som är duktig får jobb direkt, en del har redan jobb.”

Lärare. Björn Söderholm är ansvarar för de tekniska bitarna på fordonsprogrammet.

Lärare. Björn Söderholm är ansvarar för de tekniska bitarna på fordonsprogrammet.

Foto: Nellie Andersson

UTBILDNING2016-11-13 19:00

 John Schylander berättar om utbildningen i klippet ovan!

Inne i ett lite annorlunda klassrum står sex elever tillsammans med sina lärare. Ett antal bilar av olika modeller och färger fyller rummet. Intresset för bilar är stort hos de som står i klassrummet, däremot är intresset för fordonsprogrammet svagare. Förra året fick programmet dra ned på antalet platser på grund av för få sökande.

– Det är ju inte så kul. Vi vill utbilda så många som möjligt eftersom branschen vill ha folk, säger Lennart Matsson, lärare på fordonsprogrammet.

Efterfrågan på eleverna som gått ut från fordonsprogrammet är hög.

– Alla som är duktiga får jobb direkt, en del har redan jobb. En del är redan halvt om halvt anställda, säger Lennart Matsson och fortsätter:

– Det är ett vansinnigt sug nu efter fordonsmekaniker.

Anledningen till efterfrågan tror läraren bland annat beror på att det finns fler bilar i dag än tidigare, men också på grund av ett generationsskifte. Även om mekaniker använder sig av hjälpmedel inom arbetet är jobbet många gånger slitigt och kroppen tar en del stryk och många slutar innan de fyllt 65 år.

– De ska stå i konstiga ställningar. Ryggarna pallar ju inte så länge.

Björn Söderholm är tekniker och jobbar som lärare på skolan. Han menar att yrket inte är lika smutsigt som det var en gång i tiden, samtidigt som han tror att det finns en hel del förutfattade meningar om vilka det är som söker sig till programmet.

– Det är väl många som tror att för att söka till fordonsprogrammet behöver man i princip ingenting i varken språk eller matematik men tyvärr tror de helt fel.

Programmet innehåller mycket teknik och i och med hur utvecklingen av nya bilar ser ut kommer det bli mer och mer teknik, någonting Björn Söderholm inte tror att många tänker på.

– Det krävs mycket av en fordonstekniker. Det är inte bara att skruva. Det är väldigt avancerade system vi håller på med. Man kan jämföra det med en it-tekniker fast svårare.

En av de som till våren tar studenten från fordonsprogrammet är Johannes Malmström. Han sökte till programmet på grund av sitt intresse för bilar och utan någon större tanke på jobbfronten några år senare.

Efter att utbildningen är klar kommer han mest troligt att ha jobb som bilmekaniker, men han är inte säker på att det är ett arbete han kommer att jobba med resten av livet.

– Jag kan tänka mig att läsa vidare senare, kanske till civilingenjör.

Till vårterminen 2016 gick fordonsprogrammet på Björknäsgymnasiet från 48 platser till 32.

Under det första året får eleverna en grundutbildning, de väljer sedan vad de vill rikta in sig på under år två och tre.

På Björknäsgymnasiet kan eleverna välja att rikta in sig på lätta fordon, tunga fordon eller transport.

Just nu behövs 5500 bilmekaniker runt om i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!