Här presenterades vinnaren av Eyvindpriset

Majgull Axelsson är årets vinnare av Eyvind Johnsonpriset, det presenterades på Eyvind 2016. Kommunen hoppas nu att eventet kan bli återkommande.

Tal. Inge Andersson under invigningen av Eyvind 2016.

Tal. Inge Andersson under invigningen av Eyvind 2016.

Foto: Nellie Andersson

EYVIND20162016-11-25 16:14

Författare, sjungande diktskrivare och youtubestjärnor har en sak gemensamt. Bodens kommun hoppas på att de ska kunna locka folk till ett par dagar fyllda av intressanta historier och berättelser. När klockan slagit tolv i Enter galleria är övervåningen fylld av personer som väntar på att tillställningen ska invigas, men folk började söka sig till gallerian redan vid öppningstid.

– Vi har haft besök redan från halv elva och framåt, det är jättetrevligt, säger Maria Öman, som började ställa i ordning bibliotekets monter vid den tiden.

En av de större händelserna under dagarna var utdelningen av Eyvind Johnsonpriset. Priset delas i regel ut vartannat år och innehåller bland annat en check på 70 000 kronor. Den här gången gick det till Majgull Axelsson för romanen Jag heter inte Miriam. – Jag är häpen och oerhört glad. Det känns smickrande just eftersom det är Eyvind Johnsonpriset, säger hon.

Majgull Axelsson är journalist i grunden och har arbetat på ett journalistiskt sätt när hon skrivit romanen. I boken vill hon belysa förtrycket av romer under nazismen, men också hur vi i Sverige förhöll oss till det som hände. Juryn där bland annat författare Andrea Lundgren satt med hade ett svårt beslut att ta innan de bestämde vem vinnaren skulle bli.

– Vi diskuterade mycket, men vi är nöjda. Hon har ett fantastiskt författarskap.

Bakom Eyvind 2016 står Bodens kommun med stöd av landstinget. Budgeten för arrangemanget ligger på ungefär 1,5 miljoner kronor. Av de pengarna bidrar landstinget med 150 000 kronor, biljettintäkter täcker ungefär 100 000 kronor och resten har Bodens kommun stått för. Kommunalråd Inge Andersson är nöjd med satsningen.

– Det känns fantastiskt. Ibland får man som man vill.

Arrangemanget har ändrat form lite eftersom tiden gått. I maj slog kommunen fast att det skulle bli två berättardagar och efter det har arbetet flutit på. Linda Rönnbäck, projektledare för Eyvind 2016 tycker att en besökare kan ha höga krav utan att bli besviken.

– Det är skattebetalarnas pengar och vi hoppas att det lever upp till att vara någonting för alla och att folk ska känna att det händer någonting.

Under helgen besöker ett 30-tal författare Boden och håller till på bland annat Bodensia, Folkets hus och Enter galleria. Delarna som går att hitta i gallerian är gratis, övriga behövs en biljett för att besöka. Från början fanns 780 biljetter till salu, några finns fortfarande kvar till lördagens program men biljettförsäljningen har gått över förväntan.

– Jag hoppas att de känner att det var värt besöket, säger Linda Rönnbäck.

Tanken är att eventet blir någonting återkommande och projektledaren har redan börjat spåna i hur kommande år kan se ut, men en sak är säker. – Grundkonceptet kommer att vara kvar, sedan kommer vi att utveckla efter de tankar vi har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!