Extremt höga vattenflöden i fjällen

De senaste dygnens ihärdiga regnande har lett till extrema vattenflöden, även i mindre fjälljokkar.
- Jag har aldrig sett så mycket vatten i Silverfallet som det var i går, säger Pär Johansson
i Abisko.

23 juni 2011 06:00

Vattnet har ingenstans att ta vägen och när det har regnat över 60 millimeter på kort tid skapas dessa extrema flöden. 2004 var det så mycket vatten att vägbanken spolades bort vid Pessisjåkka, sju mil norr om Kiruna. E 10 var avstängd under flera dagar.

50 millimeter regn
- De jag har pratat med sa att det hade kommit 50 millimeter regn i Björkliden det senaste dygnet, säger Pär Johansson som bor i Abisko.

Enligt honom är det inte normalt och vattenståndet är nu högre än vad det var vid själva vårfloden. Han säger att det är samma sak i hela området, även bäckar som annars är relativt små har nu blivit till stora strömmande älvar.

- Det är mycket vatten i alla bäckar och det går inte att vada över. Man måste ha respekt om man är ute och fjällvandrar, annars kan det bli farligt, säger han.

Ingen varning
I nuläget har inte någon varning för höga flöden utfärdats för Kirunafjällen.

- Vi har varit i kontakt med Abisko och det ligger precis på gränsen till lägsta varningsnivån, säger Göran Lindström, vakthavande hydrolog på SMHI.

Som det ser ut kommer flödena att mattas av i takt med att regnet lugnar ned sig.

I Kirunafjällen väntas regnet avta under natten mot torsdag.

- Det kommer att klarna upp och det regnområde som passerar på midsommarafton tar en ostligare bana, säger Elin Torstensson, meteorolog på SMHI.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!