Expertens tips: Så överlever du i vildmarken

Antalet besökare och räddningsinsatser ökade i fjällen under förra sommaren. Det är viktigt att vara väl förberedd inför en vandringstur. Här är friluftsexperten Ari Hultqvists guide hur du överlever i den svenska vildmarken.

17 juni 2018 11:15

Turismen i de lappländska fjällen ökade med totalt tolv procent under förra sommaren, enligt Svenska turistföreningens besökarstatistik från 2017. I och med det krävdes också fler räddningsinsatser. Enligt polisens statistik från fjolåret rycktes fjällräddarna ut 75 gånger under perioden 22 maj-31 augusti i Norrbotten. Polisen sa då att det hade att göra med att fler besöker fjällen och att nybörjare inte är tillräckligt förberedda när nederbörden kommer.

Ari Hultqvist är vandringsledare på Friluftsfrämjandet i Luleå och har en tio år lång erfarenhet av vistelser i isländska och svenska fjäll. Under en utbildning på Island lärde han sig allt från att bygga snöskydd, ta sig förbi glaciärer, korsa strömmande vatten och bestiga berg med hjälp av stegjärn och isyxa. I utbildningen ingick det också en kurs i första hjälpen för vildmarken.

Han tycker att det är problematiskt med de som annars har en god kondition och är fysisk starka men som kommer till fjällen utan någon vana att vandra.

– En veckas vandring kan bli slitigt fysiskt och mentalt på ett annat sätt än en timme på gymmet var dag, säger Ari Hultqvist. Men det är ju roligt att fler vill vandra i fjällen. Man vill ju dock att de ska ha fantastisk upplevelse och undvika missöden.

För att lyckas med vandringen är hemligheten att planera den noga, enligt Ari. Oavsett hur långt du ska gå eller hur länge du ska vara borta.

– Det är viktigt att planera i tid. Fundera vilken målsättning du har med din vandring. Ska du prestera, ha roligt eller gå mellan fjällstationer?

Tänk igenom vilka skor du behöver. Det finns flera typer av vandringskängor, ta reda på vilka som är bäst för din tur. Om du är osäker på utrustning rekommenderar han att besöka en välsorterad friluftsbutik med kunnig personal.

– Köp skorna i god tid så du kan gå in dem. De ska redan vara sköna när du provar dem i butiken.

Sätt upp tältet och använd stormköket långt i förväg så­ du har koll på vad som gäller.

– Jag har varit med om att folk kommer och inte har satt upp tältet förut. Det är viktigt att kontrollera att alla delar är med och att du kan utrustningen.

Att packa inför en fjälltur till fots skiljer sig från andra resor. Ha inte med flera uppsättningar av kläder. Det är bara onödigt och blir tungt i ryggsäcken. Om det är en solig dag kan du gå omkring i t-shirt men när solen går i moln kan det bli kallt.

– Det kan ju vara minusgrader i fjällen på sommaren. Du behöver en varm tröja och en jacka mer än du behöver en till t-shirt däremot kan det vara bra att ha fler par torra strumpor, först och främst för att undvika skavsår.

Klädesplagg närmast kroppen av bomull är inte att föredra.

– Jag förespråkar merinoull framför syntet. Den börjar inte lukta utan är anti-bakteriell.

Svenska turistföreningen har ett 40-tal stugor belägna i fjällen, med stugvärdar som finns till hjälp för besökarna.

– De har koll på väder och terräng. Sedan om du ska från en stuga till en annan kan de meddela nästa stugvärd om när du kommer dit. Dyker man inte upp kan det bli en räddningsinsats.

Det kan även vara bra att kolla upp väderleken redan innan avresan.

– Har det regnat innebär det till exempel att terrängen är väldigt blöt och det blir högre vattennivå. Det kan vara bra att veta om man ska vada genom vattendrag. Eller som nu när det är torrt och edlförbud i stora delar av Sverige.

Sist men inte minst bör du ha med tändstickor, myggmedel, karta, kompass och om olyckan är framme: ett första hjälpen kit. (Se fullständig packlista i faktarutan.)

Packlista Vildmarkstips

Om du ska ta en längre tur på fjället bör du ha en ryggsäck som rymmer mellan 65 till 75 liter packning. Vad du ska ha med beror mycket på vart du ska och vilka miljöer du ska vandra i. Här är vandringsexpertens packlista för en helg- eller veckotur sommartid:

Utrustning

Ryggsäck med regnskydd

Tält

Liggunderlag

Sovsäck

Karta (med plastficka) och kompass

Spade för toalett

Silvertejp

Reparationssats för kläder, tält och ryggsäck

Pannlampa

Kikare

Solglasögon

Mobiltelefon och powerbank

Packpåsar i olika färger

Vattenflaska med stort lock för att kunna ta vatten enklare

Kläder

Vandringskängor

Vadskor (t.ex. sandaler med skydd för tårna)

Skjorta och shorts

Förstärkningskläder

Skalkläder, varma kläder

Regnkläder eller bättre vind- och vattentät jacka

Strumpor och underkläder i ull

Mössa och vantar

Vildmarkskök

Stormkök (gärna med gas)

Bestick

Kåsa

Diskmedel och disksvamp

Disktrasa

Stekfett

Salva för tvål och disk

Kryddor

Mat

Tändstickor och tändstift

Hygien

Första hjälpen utrustning (bl.a. skavsårsplåster, -tejp, värktabletter, plåster, första förband)

Vätskeersättning

Tandborste och tandkräm

Snabbtorkande handduk ej frotté

Solkräm

Handsprit

Myggmedel

Planera i god tid innan du ska i väg med att köpa, skriva packlista och lära känna utrustningen.

Gå kortare och mysiga turer först om du är ovan. Friluftsfrämjandet ordnar vandringar, kurser och föreläsningar för nybörjare som erfarna vandrare.

Se till att du har med dig en karta, kompass och GPS. Mobilen går inte att lita på i vildmarken.

Packa och packa ur flera gånger så att du har stenkoll på dina grejer.

Kolla upp vad som gäller där du ska vandra. Är det allemansrätten eller finns där särskilda regler?

Ta hjälp av stugvärdar. De har koll på väder och terräng.

Följ väderleken innan avresa.

Ha kontakt med någon hemma som du uppdaterar om läget.

Vandra inte ensam utan var gärna ett gäng så ni kan hjälpa varandra om olyckan är framme.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa