Ett svart år i länet - fyra dog på jobbet

2016 blev ett svart år i Norrbotten. Fyra personer miste livet på arbetet. Det är den högsta siffran som noterats på fem år.

Dödsolycka. Här omkom en person vid en obevakad järnvägsövergång strax norr om Boden. Olyckan inträffade i början av december och var den fjärde olyckan med dödlig utgång i Norrbotten under 2016.

Dödsolycka. Här omkom en person vid en obevakad järnvägsövergång strax norr om Boden. Olyckan inträffade i början av december och var den fjärde olyckan med dödlig utgång i Norrbotten under 2016.

Foto: Karin Sjöberg

Luleå2017-01-23 18:30

Arbetsmiljöverkets preliminära statistik visar att under förra året inträffade totalt 37 dödsfall på jobbet i Sverige.

Om man räknar in dödsolyckor med värnpliktiga, fängelseinterner och anställda i utländska företag som är verksamma i Sverige stiger siffran till 43.

De flesta dödsfallen har inträffat bland landets yrkesförare. Tio lastbilschaufförer dog i tjänsten, vilket motsvarar en fjärdedel av dödsfallen.

– Visserligen ser vi ett något minskande antal personer som förolyckats på arbetet i Sverige under de senaste åren, men vi får inte gömma oss bakom siffror och statistik. Det här handlar om barn som inte får någon godnattkram av sin mamma eller pappa för att de har dött på jobbet. Det är oacceptabelt, säger Krister Johansson, vice ordförande i LO-distriktet norra Sverige.

Norrbotten har under de senaste åren varit tämligen förskonat från dödsolyckor, men 2016 blir ihågkommet för fyra ödesdigra arbetsplatsolyckor.

Här är en uppräkning av förra årets samtliga dödsfall på arbetet i Norrbotten:

21 mars: En 56-årig maskinförare träffas av ett fallande lastaggregat under ett reparationsarbete av ett större arbetsfordon. Olyckan inträffar på företaget Klemo Data i Kiruna. Han blev 56 år.

27 april: Än en gång drabbas SSAB i Luleå av en dödsolycka. En underhållstekniker kläms ihjäl i samband med en inspektion av en traverskran. Han blev 55 år.

18 juli: En lastbilschaufför kör oförklarligt av vägen i Norge och förolyckas. Olycksplatsen ligger utanför Kautokeino. Han blev 29 år.

4 december: En hjullastförare dör sedan hans fordon krockat med ett godståg. Olyckan inträffar vid en obevakad järnvägsövergång strax norr om Boden. Han blev 51 år.

Läs mer: Klämdes till döds i arbetsplatsolycka

Läs mer: Nu utreds dödsolyckan

Läs mer: Man död efter olycka på SSAB

Läs mer: Norrbottning död efter olycka

Läs mer: Omkom vid kollision med tåget

Under förra året arrangerade IF Metall och Byggnads en manifestation i Luleå för att uppmärksamma den skrämmande statistiken på landets arbetsplatser. Ett ljus tändes i Luleås stadspark för varje person som mist livet.

LO-distriktets vice ordförande Krister Johansson är oroad över att arbetsklimatet blir allt tuffare.

– Vi lever i en allt stressigare tid. Det är fler saker som ska göras på kortare tid på våra jobb. På dagens arbetsmarknad förväntas man kunna utföra väldigt många olika arbetsuppgifter. Det medför ett riskmoment. En stressad människa tenderar att ta risker på jobbet.

Under förra året gjorde Metall ett uppmärksammat utspel, där fackföreningen larmade för att skyddsombuden måste få mer tid till att arbeta med säkerhetsfrågor. Utspelet kom efter att ännu ett dödsfall inträffat på SSAB i Luleå.

– Det har varit många oroande händelser under de senaste åren. Från fackets sida upplever vi att det blivit svårare att verka som förtroendevald i skyddsfrågor. Dessutom har det blivit allt krångligare att klarlägga vem som har ansvaret för arbetsmiljön. I dag anlitar det företag som vinner upphandlingen ett dotterbolag i ett annat land som i sin tur anlitar ett dotterbolag från exempelvis Polen. Det för med sig att det kan uppstå osäkerhet vem som har det huvudsakliga arbetsmiljöansvaret, säger Krister Johansson.

Är det realistiskt att våga tro på en nollvision för dödsolyckor på arbetet?

– Jag brukar få den frågan ibland och brukar alltid svara med en motfråga. Vad är egentligen alternativet? Jag tror inte att det går att nå fram till en arbetsmarknad där ingen dör på jobbet, men att ha något annat än en nollvision som målsättning känns inte rätt.

Så många har mist livet på jobbet

Här är Arbetsmiljöverkets preliminära sammanställning över dödsolyckor som inträffat i Norrbotten under åren 2009-2016 (inom parentes anges statistiken för hela riket):

2009: 1 (42).

2010: 4 (55).

2011: 5 (58).

2012: 0 (45).

2013: 2 (35).

2014: 0 (41).

2015: 1 (34).

2016: 4 (37).

Källa: Arbetsmiljöverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om