Ett kraftfullt blot avslutade eldfesten

Ett offer till asagudarna genom ett disablot.

Det blev avslutningen på den sprakande Eldfesten på Hägnan.

30 januari 2012 06:00

Klädd i en pälskappa höjer gydjan (fornnordisk prästinna) Sylvia Hild armarna och slår tre slag på trumman.

Människor har bildat en ring runt henne. Framför står ett altare av snö, täckt med granris, frukter och oranga frön som bildar en cirkel. Framför dekorationen ligger en ormfigur utbredd.

Ännu en gång hörs trumslagen och Syliva Hild vänder sig mot öster, hon följer sedan solens riktning och slår ett slag vid varje väderstreck.

- Jag kallar in krafter, för att fylla den här cirkeln med energi. Jag kallar på jord, eld, luft och vatten.

Några i publiken tittar lite spänt till höger och vänster för att se om någonting händer. Nya slag på trumman hörs.

- Jag kallar alla gudinnor, i alla riken, i alla riktningar. Jag kallar på Skade, vinterns och jaktens gudinna. Jag kallar på Freja, fruktbarhetens gudinna.

Då Sylvia Hild samlat alla krafter vid altaret inledds blotet.

Vädjar om jaktlycka
Prästinnan börjar med att tacka Skade för vintern som varit och för att hon skyddar det som vilar under snön. Dessutom vädjar hon till gudinnan att hon ska ge en god jaktlycka till folket.

- Vi ber Freja vaka över det som ännu inte fötts och växt. Både under och ovan jord och som tack för det skänker folket nu er detta offer.

Kastar frö
Prästinnan går fram mot altaret och det märks på delar av folksamlingen att de inte är riktigt säkra på vad som ska hända.

Hon kastar frö över altaret och säger att gudinnorna också behöver en styrketår. Fattar kannan och häller innehållet över frösamlingen. Går fram till altaret och fyller upp ett horn med en helig dryck.

Andarnas energi
Hornet går runt i cirkeln och alla får dricka en klunk fylld med andarnas energi.

Det som är kvar när hornet har vandrat cirkeln runt hälls ut på marken som en gåva till småfolket. Innan Sylvia Hild slår på trumman för att skingra alla andar och krafter slänger hon bröd på elden. Ett sista offer.

- Om alla dessa krafter är samlade på samma ställe för länge kan det gå illa, förklarade hon.

Och avslutade ceremonin som hon började den, fast i omvänd ordning.

Vad hade hänt nu om det här varit för 1.000 år sedan?

- Då hade det förmodligen blivit gille (fest). I samband med disablotet brukade också lagen läsas upp och domar avkunnas. Sedan var det också marknad samtidigt som disablotet och det där hänger kvar än i dag. Bland annat Jokkmokks marknad har en stark koppling till blotet, säger Sylvia Hild.

Ge tillbaka
Var bloten alltid så här fredliga och oskyldiga?

- Det vet vi inte eftersom det finns väldigt lite information från den tiden. Men blotet handlade om att ge tillbaka något av det människan får sig till skänks och därigenom visa sin ödmjukhet inför de krafter som skänker god näring och frid.

Hur tyckte du att det gick?

- Bra. Jag var lite orolig när de sa att det brukar vara 1.000 personer här och tänkte att det är ju omöjligt att genomföra ett blot med 1.000 personer. Men nu var det många som gick efter eldshowen så det blev perfekta förutsättningar.

Blot är ett offer i fornnordisk religion som syftar till att vinna gudars eller alvers välvilja så att de uppfyller de som genomför blotets önskemål. Ett blot går i princip ut på att helga maten och bjuda in gudarna till måltiden.

Det finns sju namngivna blothögtider:

Disablot (början av februari)

Segerblot (vårdagjämningen)

Midsommarblot (midsommar)

Skördeblot (augusti-september)

Höstblot (mitten av oktober)

Alvablot (november/allhelgona)

Julblot (december/vintersolståndet)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!