Ny form för byautveckling

Leader och ungdomar kan vara landsbygdens räddning - det framkom på Landsbygdsforum 2008 i helgen. Det årligen återkommande arrangemanget är en del i arbetet för att utveckla landsbygden i Luleå - en landsbygd som har mycket goda förutsättningar.

KOMMUNEN GER FART ÅT LANDSBYGDEN. Jenny Björk, landsbygsutvecklare och Gunnar Lauritz hälsade alla välkomna till Lansbygdsforum 2008 i Ersnäs.

KOMMUNEN GER FART ÅT LANDSBYGDEN. Jenny Björk, landsbygsutvecklare och Gunnar Lauritz hälsade alla välkomna till Lansbygdsforum 2008 i Ersnäs.

Foto: Petra Isaksson

ERSNÄS2008-04-28 06:00
Nya arbetsmetoder för att utveckla landsbygden och framgångsrika ungdomsprojekt i byarna - det var två av huvudfrågorna när Landsbygdsforum 2008 avhölls på lördagen. Värdby för arrangemanget var Ersnäs vars skola fick vara möteslokal.Deltagarna kommer från kommunens utvecklingskontor, Luleå landsbygdskommitté samt Lule byaforum, en sammanslutning av ett 40-tal byautvecklingsföreningar inom Luleå. Ny form
I Luleå finns ett 50-tal byar varav många har en god utveckling. De tätortsnära byarna skulle till och med kunna öka sin befolkning än snabbare om det inte vore för kommunens bristande VA-nät.Jenny Björk är landsbygdsutvecklare på Luleå kommun.- Det är stora skillnader på förhållandena på landsbygden inom länet. Men det är enormt stora skillnader även inom Luleå kommun. I norra delen av kommunen har det betydligt tuffare än i detta området, sade hon.Men hon tillägger att just nu "är det en oerhörd kraft i Niemiselbygden" - en kraft som delvis orsakats av kommunen själv genom beslutet att lägga ned skolan i Niemisel.Men i Ersnäs under lördagen presenterade en ny form av att bedriva utveckling, så kallade Leader-projekt. Det bildas en allians av tre aktörer, en offentlig (kommun), en privat (företag) och en ideell (förening). De tre bildar en Lag (local action group) som tar beslut om vilka insatser som ska finansieras under Leader-projektet - pengarna kommer från EU och metoden är vanlig i Europa.I Norrbotten är två såna Leader-projekt på gång; ett för Fyrkanten och ett för kustlandet/skärgården.- De ska först godkännas och tilldelas projektmedel, det görs av länsstyrelsen. Men sedan är det Lag-gruppen som fattar besluten om hur pengarna ska användas. På så sätt får vi ned besluten på lokal nivå, berättade Jenny Björk.Förutom Leader var det mycket tal om landsbygdens ungdomar under Landsbygdsforum 2008. Jim Broström redogjorde för Kommunförbundets projekt med att få unga människor mer delaktiga i sin hembys utveckling. I pilotprojektet deltar Jämtön, Vidsel, Hakkas och Pålänge och ungdomarna i dessa byar har skapar gym, fritidsgårdar och replokaler på egen hand.- Vi har fått ta tag i detta själva. Visst har gubbarna hjälpt till men det mesta har vi gjort själva, berättade Johan Johansson, Jämtön.Byggt eget gym
Där har en del av byns ungdomar byggt ett eget gym som ska invigas i höst. Jim Broström kommer inom kort att lägga mer om projektet till offentligheten.Under dagen avhandlades även frågor om trafiksäkerhet, alternativa energikällor anpassade för glesbygd, företagande i samverkan samt samåkning (Pålängemodellen).Ett kärt ämne var brist på belysning ute i byarna. Det sades många hårda ord om kommunen och Vägverkets brist på "ljuspunkter", något som uppfattas som en stor trafikfara. Takten i utbyggnaden och underhållet fick också hård kritik.Men de närvarande, ett 70-tal bybor och politiker, talade inför döva öron - varken gatukontoret eller Vägverket hade nappat på inbjudan att vara med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om