Ett efterlängtat hundliv
När Andreas Laine och hans sambo Chatarina Tano skulle förverkliga sina yrkesdrömmar så handlade det om hundar. Nu är drömmen sann. I december i fjol stod deras nya hundpensionat med 16 boxar färdigbyggt och gästerna har strömmat till. I höst utökas verksamheten med möjlighet att ta emot katter. Totalt har paret satsat 1,8 miljoner på sitt handelsbolag Binagården i Vallen.
- Min sambo har studerat en hel del men nu kände hon att man måste göra något, man kan inte bara läsa och jag har utvecklat och tillverkar en speciell hundvagn som man tränar och tävlar med och den har blivit en succé, säger Andreas som är truckreparatör till professionen.
Alla är välkomna
I juni köpte paret sin gård i Vallen med tillhörande mark och här har man nu byggt upp en anläggning för att ta emot hundar av alla de slag, alla är välkomna.
- Vi bestämde oss för att ta ett ordentligt grepp direkt och bygga nytt. Vi tog ett huvudlån på Handelsbanken och ett via Almi och våra föräldrar lånade ut lite och så tog vi ett personligt lån, säger Andreas som berättar att man lagt ned runt 1,8 miljoner hittills på sitt projekt. Och mer lär det bli.
- Till hösten räknar vi med att vi ska kunna ta emot även katter om än inte i lika stor omfattning som hundarna. Sedan planerar vi att anlägga en större rastgård på mark som vi arrenderat samt träningsplaner, förtäljer Andreas Laine som för övrigt är medlem i och engagerad i Brukshundklubben.
När Kuriren är på besök är det tiotalet hundar inhysta på pensionatet. Det är ett väldans hundliv i det nya huset. Alla ger skall och det är svansviftning till höger och vänster. Polishunden Nicke "pratar" och finnspetsarna Riku och Hiski som sitter i samma box är väldigt måna om att göra sina röster hörda. Gråhunden Acke är en mysig herre som trycker pälsen mot nätet och vill bli gosad med. Här finns alla sorters hundar. Här är allt byggt efter uppställda krav på ventilation och hygien, två karantänboxar finns också.
- Det kostar 150 kronor dygnet att lämna hunden här. Flera här är stamkunder. Det är ägare som är på semester eller annat som lämnar sina hundar. Där borta ser du en parkerad bil, den ägaren tog taxi härifrån till flyget, säger Andreas som umgås med tanken att anlägga en liten parkering med värmestolpar och inleda samarbete med ett taxiföretag för att erbjuda en bra transportlösning för kunden som lämnar sitt djur.
Mycket jobb
Det finns god avsättning för verksamheten säger Andreas Laine som räknar utifrån en beläggningsnivå på cirka 70 procent.
- Det finns bara tre pensionat igång nu. Det har funnits flera men de är nedlagda. Det är vi och så ett i Älvsbyn och ett i Persön. Ägaren som har Persön har ständigt fullbelagt berättar Andreas som blivit påhejad av densamma inför öppnandet.
- Det kommer att bli mycket jobb, visst, från 6-7 på morgonen till sena kvällen, man blir väldigt låst samtidigt som det är en frihet säger Andreas som tillsammans med sambon har ett långvarigt och genuint hundintresse. Så småningom är det sambon Chatarina som ska sköta pensionatet medan Andreas mera kommer att fortsätta med tillverkningen av sina hundvagnar som särskilt norrmännen är intresserade av. Han är den ende tillverkaren av dylika kärror i Sverige, och han bedömer att han skulle kunna öka sin försäljning rejält.
Runt miljonen kommer omsättningen av pensionatet att ligga på och det gör att paret kan få ut en lön från verksamheten. En bra start på en länge närd dröm alltså.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!