- De köper med sig när de åker hem till sina hemländer, berättar Gösta som 2010 drog igång sitt företag i byn.
Han har lagt ned runt två miljoner på att bygga livsmedelshall och rökkåta.
Starten på det hela kom i Arjeplog där den Normanska familjen ofta vistas för njuta av den rena naturen och fiska.
- Till slut köpte vi en tomt där och byggde stuga. Jag inspirerades av en bekant där som hade rökeri och framställde sina produkter på det ursprungliga sättet som samerna alltid gjort, berättar Gösta.
Toppklass
Han är noga med att det ska vara toppklass på den rökta regnbågsforellen vilken köps från odling i Jävrebodarna, och ren- och älghjärta, renfilé och vildfågel typ ripa.
- Det är mycket arbete med det hela, jag kallröker alla produkter och det är viktigt att hålla rätt temperatur och fuktighet och salthalt. Det är en hel del kollande och passande, säger han. Den gode vännens 25-åriga erfarenhet är ett värdefullt stöd i arbetet.
Han visar rökkåtan som för dagen är full med cirka 200 kilo fisksidor av fyrakilos regnbågsforeller som under en sakta falnande bädd av näverlös björkved får sin fina smak.
- Jag gravar först fisken, det tar 3-4 dagar, sedan ska den rinna av och sedan hänger jag upp den och den röks under 12-13 timmar, sedan ska det svalna vilket naturen sköter om vintertid och sedan ska allt plockas ned, vakuumpackas och distribueras.
Tio ton fisk
Cirka tio ton rökt fisk är rökeriets kapacitet i dagsläget. Gösta jobbar ensam och har 40-timmarsvecka. Så småningom kanske frun träder in i verksamheten
- Jag sysslar också med lite entreprenad på sommaren så det blir lite variation på sysslorna, säger Gösta som röker fisken under den svala perioden på året, från höst till vår. Köttet klarar högre temperaturer och kan rökas även under barmarksperioden.
- En del har frågat om jag kan sälja från gården men jag tror man skulle bli för bunden av det. En tanke har varit att kanske leverera till någon annans gårdsbutik men i dagsläget är inget sådant på gång.
- Det får bli något för nästa generation att fundera på, förklarar Gösta.