Från brylcreme till rastaflätor

Musikstilarna spretar rejält under årets Meänfestivaali vid midsommarhelgen med allt från 50-talsrock till somrig reggae. Det är precis så arrangörerna vill ha det.

Erkheikki2012-06-19 06:00

Midsommarfirande kan betyda många måsten. Det ska handlas mat för tusentals kronor, majstången ska kläs, sju blommor ska gömmas under kudden, och så vidare.

Men det finns alternativ. Man kan också ta sig till den lilla byn Erkheikki, strax norr om Pajala, där ett dignande bord av underhållning står dukat varje midsommarhelg.

Regina Veräjä, en av festivalarrangörerna är nöjd med årets festivalprogram:

- Ja, det spretar fint, precis som vi vill ha det, säger hon.

Poetry slam
Meänfestivaali startade 2003 i liten skala, med åren har festivalen dock vuxit i popularitet.

- Det känns jättekul och dessutom är det ju tiogångs-jubileum i år, förklarar Regina Veräjä.

Det nya är att själva midsommaraftonens festligheter kommer att ske vid hembygdsgården vid foten av Erkheikki-backen med Pub Knapsu och Raj Raj band som huvudakt.

- Dessutom blir det poetry slam på meänkieli. Mycket spännande för det har bara gjorts en gång tidigare. Vi hoppas att fler anmäler sig. Det är inga pretentioner, är det bara något man själv skrivit så är det bara att anmäla sig, säger Regina Veräjä.

Reginas hörna är en klassiker som återkommer med intervju av en hemlig gäst.

Världens ljusaste?
Festivalen kallar sig världens ljusaste och när man på midsommardagen flyttar kalaset upp på Erkheikki-backen lär solen kunna siktas över horisonten dygnet runt.

Sex akter uppträder på midsommardagen.

Huvudakten är The Boppers, som också jubilerar. Det är 35 år sedan gruppen bildades (1977), i samma veva som 50-talet fick en "revival" och filmerna Sista natten med gänget (1973) och Grease (1978) hade premiär.

Än sitter brylcremen kvar hos de grånade gentlemännen i gruppen och både bilburen ungdom (i alla åldrar) och rockabillyfans lär få sitt lystmäte.

Schaffer genom åren
En annan intressant bokning är Sveriges mest kända gitarrist Janne Schaffer.

- Han kommer att spela musik från hela sin karriär, åren med Abba, Ted Gärdestad och förstås Electric banana band. Han har dessutom med sig ett band med mycket skickliga musiker, säger Regina Veräjä.

Andra artister på lördagen är folkreggaebandet The Meänland som sjunger på finska och meänkieli, Evighetens orkester som kokar en gryta av olika musikstilar som balkanmusik, swing och tango.

Baskery, tre systrar med rötterna i Båtskärsnäs som turnerar internationellt men inte vill placeras i någon specifik musikstil.

Sherlock brothers spelar grungeinfluerad rock och deras liveuppträdanden kan i bästa fall skicka publiken till Nirvana.

Poetry slam är en tävlingsform i estradpoesi som skapades 1986 av poeten Marc Smith på jazzklubben The Green Mill i Chicago, USA.

Sedan 1997 arrangeras årligen svenska mästerskap i poetry slam.

Dikterna ska vara originaltexter, framförda av poeten själv.

En jury ger poäng efter varje framträdande.

Oftast läser alla tävlande poeter en eller två dikter var och de med högst poäng möts i en avslutande finalduell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!