Enkät: Så ska en bra uteservering vara

Solen, vinden, maten och närheten.

Det är några av kriterierna för en bra uteservering, enligt några Luleåbor vi pratat med.

5 juli 2018 16:41

Med Hamnfestivalen i full gång och fint sommarväder i antågande så råder det även högtryck på Luleås uteserveringar. I centrala Luleå finns ett relativt stort utbud numera efter att Luleå haft en restaurangboom de senaste åren.

Norrbottens Media har tagit sig an uppgiften att ranka uteserveringar, ni hittar vårt resultat och plus och minus om ni scrollar ner i denna artikel.

Det är en högst subjektiv lista där vi gått mycket på vår egen känsla kryddat med lite hårda fakta som läge, sol och vind, exempelvis. Men smaken är olika och alla går inte efter samma saker. Anne-Marie Alatalo och Christina Flygare tillhör uteserveringsfolket som vill att det ska hända grejer runtomkring. Det är därför vi hittar dem på Still café på Storgatan. Där har det funnits en uteservering i många år nu och med närhet till Smedjegatan, Smedjan och Åhléns så blir det en samlingspunkt för många.

– Det ska vara mitt i smeten. Mycket myller och mycket folk, konstaterar Christina Flygare.

– Ja, det är den här eller den andra som ligger en bit bort, Friends, säger Anne-Marie Alatalo.

Hon har även en annan favorit i Luleå.

– Den som ligger på Köpmantorget tycker jag är trevlig. Det är ganska mycket folk där också.

Hon talar om Café Nouveaus uteservering, en relativt ny uteservering i Luleå, och i dag sitter Karin Hedström och Håkan Stenmark där för att äta lunch. De tycker att det finns ett bra utbud av restauranger och uteserveringar i Luleå.

God mat är ett absolut måste för Karin Hedström, annars går den bort, men även solläget är viktigt. Och det är inte helt lätt att hitta en uteservering som har sol hela dagen. I Luleå kan man få välja en uteservering för dagsol, en annan för kvällssolen.

– Det ska vara sol men det finns knappt några sådana i Luleå. Den bästa som fanns var ju den som fanns i gamla Folkets Hus, konstaterar Karin Hedström.

– Och det ska inte vara biltrafik. Det har blivit bra på Savoy nu när de stängt av gatan där, fortsätter hon.

Avstånd och tidsaspekten är andra faktorer som spelar in i deras val av uteservering.

– När man jobbar så får det inte vara alltför långt dit och inte för lång kö, säger Håkan Stenmark som också tycker det är viktigt att det finns lokala råvaror i den mat som serveras.

På Café Nouveau sitter också Bodil-Andersson-Mellergård, Erika Modig och Stina Mellergård-Skogqvist och väntar på maten med barnen.

– Det är bra med en liten lekplats bredvid när man har barn med, säger Bodil Andersson-Mellergård.

– Det ska vara sköna stolar. Sedan är det trevligt med lite växter och att det är en fin inramning, säger Stina Mellergård-Skogqvist.

Fakta/I läsarnas tjänst

Under vinjetten "I läsarnas tjänst" kommer Norrbottens Media göra priskollar och tester av olika slag. Det kan vara klassisk konsumentjournalistik men även lättsamt och med glimten i ögat.

Norrbottens Medias fokus ligger på att hjälpa dig, vår läsare, till bra beslut.

Vill du tipsa oss om saker och ämnen som vi ska testa eller kolla upp, maila oss då på redaktionen@norrbottensmedia.se

Så har vi listat uteserveringarna:

Vi har besökt samtliga uteserveringar som finns med på listan minst en gång. På listan finns endast uteserveringar som är avgränsat till Luleå centrum och endast uteserveringar som har alkoholtillstånd. Vi har själva valt ut våra favoriter och listan är helt subjektiv. Du har kanske en egen favorit och det är helt okej, i grunden är det alltid bättre med uteservering än ingen alls. Listan är sammanställd under juni och början av juli 2018.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Appelgren