"Engagemanget får mitt hjärta att sjunga"

Superhelgen i Töre inleddes med Töre hamnfestival som lockade massor av människor i alla åldrar. "Engagemanget får mitt hjärta att sjunga" säger Robert Nowatzki, grundare av Midsummersail som har målgång i Töre.

1 juli 2018 17:23

Ömsom sol, ömsom moln och inte den där riktiga sommarvärmen hela tiden.

Ändå: Människor gick man ur huse för Töre hamnfestival, den första i ordningen och tillika festen som inledde Superhelgen i Töre, som fortsatte med Nostalgidagen vid Hyttgården på söndagen.

– Succé, säger Robert Nordqvist, en av eldsjälarna i Töre.

Ahre Kölpiu, Einar Recknagel och Erik Larsson, alla Tyskland, deltog i tävlingen Midsummersail men de tvingades avbryta på grund av vädret.

– Vi lämnade segelbåten i Örnsköldsvik och hyrde en bil och körde hit. Vi visste att människor arrangerat en hamnfestival och vi ville inte missa det, säger trion som rundat Bottenvikens nordligaste punkt med gummibåt i stället.

Robert Nowatzki, Tyskland, är grundare av segeltävlingen Midsummersail som börjar i Wismar, Tyskland och har målgång i Töre hamn.

– När jag började segla så läste jag om människor som seglade jorden runt och även jag drömde om att segla långt. Livet fortsatte, jag gick till jobbet men med tanken "herregud, tiden går", säger Robert Nowatzki.

Robert Nowatzki berättar att han en dag började göra research om hur en längre segling skulle kunna läggas upp – och på den vägen är det.

Första året seglade han, tillsammans med en kompis, den aktuella sträckan.

Efter det är arrangemanget öppet för andra och i år anmälde sig elva ekipage, fyra kom till start och en är kvar i tävlingen.

"Jag är ledsen över att så många tvingats bryta, att bara en är kvar i tävlingen, men när jag får vara med om hamnfestivalen så blir jag glad, engagemanget får mitt hjärta att sjunga" säger Robert Nowatzki som tillägger "nu hejar vi alla på segelbåten Dela som nu (lördag eftermiddag) är vid Vasa, Finland och beräknas ha några dagar till målgång".

Marianne Myrberg är på hamnfestivalen och berättar om Siknäsfortet.

– Intresset för Siknäsfortet är stort, säger Marianne Myrberg som är från Stockholm men vars mamma var från Östra Granträsk och Marianne Myrberg sökte sig tillbaka.

För ett par år sedan flyttade Marianne Myrberg från Morjärvstrakten till Kalix och nu bor hon i Töre.

– Jag trivs överallt bara inte i lägenhet i Kalix, det fanns för lite att göra. Det är bra i Töre, det är liv och rörelse och mycket positivt på gång, säger Marianne Myrberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!