En saga om stadsflytten

Klockan på stadshuset ska flyttas när den plötsligt stannar och det blir problem. Det är handlingen i Carina Kero Esbergs nya barnbok om stadsflytten.

6 september 2017 17:02

För två år sedan kom boken "På natten mullrar berget". En bok om Kiruna och gruvan som riktar sig till barn. Nu kommer uppföljningen "På dagen flyttar staden" som handlar om stadsflytten.

Karaktären Ted finns med även den här gången, och Gruvtrollet, som skymtade i den första boken.

– Att skriva om det lokala har jag alltid velat göra. Efter att första boken fick så bra mottagande så tänkte jag att jag måste ge det här en chans, säger Carina Kero Esberg.

Hon tycker att det är viktigt att lyfta Kiruna och att barn ska känna stolthet över sin stad och det finns här.

– Jag vill att barnen som bor här ska gå ut och titta och se det som finns här var de bor. Och att barnen i södra Sverige ska se vad som finns här uppe. En stadsflytt är ju inte vardagsmat någonstans, säger Carina Kero Esberg.

Hon målar i akvarell och har passat på att lägga in klassiska Kirunamiljöer som kommer att förändras. Kyrkan, busstationen, Spottkoppen och snusdosan, stadshuset. Dels för att barnen ska känna igen sig, men också för att dokumentera.

– De kommer ju inte att stå kvar där de gör, så jag tänkte att om de får vara med i en bok så blir de bevarade på något sätt.

– Jag tänker att sensmoralen är att vi flyttar staden och att det är bra och att det måste ske, men att vi inte får tappa bort hjärtat i staden för att vi bygger en ny, säger Carina Kero Esberg.

Den första boken gav hon ut på egen hand. Den andra boken ges ut av Norrbottensbaserade Lumio förlag.

– Det är ganska mycket pappersjobb och det tar så mycket tid. Jag tänkte om att jag kan slippa pappersjobbet så blir det lättare att fortsätta skriva och rita böcker, för då har jag mer tid att bara fokusera på det, säger Carina Kero Esberg.

Hon har fler bokprojekt inplanerade.

– Jag har alltid ett moln vid sidan om med saker som jag hade velat göra någonting av, som får ligga där och gro ibland i flera år.

Just nu arbetar hon på ett projekt tillsammans med sin syster som också målar och skriver.

– Den är inte kopplad till de här böckerna alls, men det är också en barnbok. Men det kan jag inte berätta något om. men vi håller på. Det är jätteroligt, den blir ganska annorlunda, säger Carina Kero Esberg.

Hon har inte heller uteslutit en tredje bok om Ted och Kiruna.

– Vi får se, det ligger väl något i det där molnet, det hoppas jag att det blir, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Unga

Ämnen du kan följa