En lördag som erbjöd något för de flesta

Vissa går på loppmarknad, andra lyssnar på livemusik och en del tar det bara lugnt i parken. Så kan en lördag mitt i juli se ut i Gammelstads kyrkby.

16 juli 2012 06:00

- Det blir 40 kronor, säger Annica Aasa och sträcker sig över ett bord fullt med prylar för att ta emot betalning av kunderna Karin Leiwo och Jorma Kanerva.

Det är loppmarknad på Kulturgården i kyrkbyn. Det är det varje lördag under sommaren.

- Den här ska direkt upp i hyllan hemma i Finland, säger Karin Leiwo och visar upp den lilla morteln hon just fyndat.

Hon är ute på husvagnssemester tillsammans med Jorma Kanerva och de har redan hunnit avverka 300 mil längs vägarna. Men nu är de på väg till sitt hem i närheten av Åbo.

Mycket prylar
Bakom nästa bord på loppmarknaden sitter Märta Gustavsson.

- Det finns inget oävet här inte. Det är ett fint och lugnt ställe. Och kunderna är vänliga och köpvilliga, säger hon.

Prylar har Märta Gustavsson så det räcker och blir över. Modellflygverkstad, snickerisaker och skogsmaskiner är några prylar som hon nämner.

- Jag har vävstugan i samma rum som modellflygverkstaden. Min man ville ha det så, då kunde vi jobba bredvid varandra, berättar hon.

Det är en avslappnad atmosfär på loppmarknaden. Besökarna vandrar omkring och fingrar på prylar i lugn och ro.

Musikframträndanden
Runt husknuten är det en annan stämning. Där spelar gruppen 67 Purple Fishes inför en skara människor. Vissa dansar med i musiken och andra äter en bit mat.

Musikframträdanden är också ett återkommande evenemang på lördagar i kyrkbyn, likaså konstutställningar. Kamar Eddine Abdessamad brukar alltid närvara.

- Både musik och konst. Det är fantastiskt att det händer något, säger han.

På bussresa
I parken bredvid kyrkan, en bit ifrån Kulturgårdens folkliv, sitter det österrikiska paret Cornelia Werth och Joseph Stallinger. De är på bussresa genom Norden tillsammans med ett fyrtiotal andra personer. För att hinna med alla sevärdheter stannar de bara ett par timmar i Luleå.

- Jag har varit här förut, det är vackert. Kontrasterna mellan sommar och vinter, säger Cornelia Werth.

Hon hinner inte avsluta sin mening för bussmotorn går igång och de måste springa för att inte missa resan till nästa sevärdhet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!