En analys av Matometerns databas, som innehåller fler än 395 000 måltider, visar att antalet måltider i maj i år som innehållit jordgubbar har ökat med 26 procent jämfört med maj förra året. Data från tidigare år visar dock att svensken oftast äter jordgubbar i juni, då mer än 11 procent av måltiderna under en dag innehåller jordgubbar.
Under året i stort är frukost den måltid när svenskarna oftast äter jordgubbar, men den ökande konsumtionen av jordgubbar som kan ses under sommarhalvåret utgörs framför allt av att man i större utsträckning äter jordgubbar vid måltider på kvällar, efter middagsmålet.
Sett till hela Sverige rankas jordgubben som nummer 1 när det kommer till favoritbär. Hela 33 procent svarar att jordgubben är deras favorit.
Men i övre Norrland är jordgubben favoritbäret bland endast 19 procent av de tillfrågade. Här klår hallonet gubbarna med 28 procent, följt efter hjortronet på 20 procent, enligt Coops Matometer.