Under måndagsförmiddagen hölls det en presskonferens där Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin och LRF:s ordförande Palle Borgström gav det senaste om den svåra torkan i landet.
– Om situationen fortsätter in i augusti kommer vi ha ett rent krisläge i Sverige, säger LRF:s ordförande Palle Borgström.
Den extrema värmen som hållit ett grepp över Sverige, allra mest i söder, har lett till en brist på foder och bete till djuren. Jordbruksverket meddelar att den första vallfoderskörden gett 50-70 procent av ett vanligt år, och den andra skörden gav bara 0-30 procent. Den tredje och kommande skörden är även den i fara.
– Vissa har redan idag börjat nyttja det foder som är ämnat för vintern eftersom betesmarkerna inte blivit det de brukar vara, säger Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
– I värsta fall kommer det behöva slaktas fler djur än vanligt för att det är foderbrist. Jag vädjar till svenska folket att välja svenska produkter för att skapa efterfrågan, säger Palle Borgström från LRF.
Enligt LRF:s ordförande Palle Borgström är det här den svåraste torkan Sverige upplevt sedan sommaren 1992 då det totalt kostade lantbruket tre miljarder kronor. Redan nu är kostnaden uppe i två miljarder kronor bara när det gäller spannmål.
Situationen blir ännu svårare att hantera eftersom lantbruk i grannländer så som Finland, Tyskland och de baltiska länderna också lider av torka.
Sven-Erik Bucht (S) hoppas att EU-kommissionen ska öppna upp krisfonden för att ge stöd i den svåra situationen.
Han nämner också att det kan bli aktuellt med ett stöd för att transportera foder från norra till södra Sverige.
Ytterligare åtgärder som görs är att Jordbruksverket ger dispenser och tillåter skördning av vissa ängar som annars inte skulle få skördas förrän senare.