Den 15 oktober riktade polisen om resurser för att ta i tu med stöket på Porsön. I samma veva kopplades Luleå kommun in och boende i området startade en Facebook-grupp vars målsättning var att söka en lösning på de problem som fanns. Polisen ökade sin närvaro på Porsön.
– Det är viktigt att få det sagt att vi inte satte in extra resurser, det var helt enkelt en omfördelning. Men vi känner att det har gett resultat, säger lokalpolisen Patrik Hellberg som är en av de som patrullerat i området.
Ganska snabbt kunde man identifiera de personer som låg bakom skadegörelsen. Patrik Hellberg menar att det knappast rör sig om några grova brottslingar.
– Det här är ju barn,det är inget fel på dem. Jag har mött de här killarna och tjejerna och när man pratar med dem förstår de ju vad deras handlingar får för konsekvenser.
När kommunen gick ut med ett pressmeddelande under tisdagen skrev man att man märkte av förbättringar i trygghet både på Porsön och Björkskatan.
– Främst märks det att skadegörelsen har minskat, men också att det är mer människor ute i området. Jag tror att en bidragande orsak är att föräldrar har fått vetskap om att deras barn är delaktiga i vad som försiggår.
Patrik Hellberg är inne på att man måste hitta bra mötesplatser åt de unga och det är precis vad kommunen lagt fram som förslag.
– Vårt kortsiktiga arbete har varit att få bort det stök som fanns i centrala delarna av både Porsön och Björkskatan, säger samhällsutvecklingschef Anna Lindh Wikblad.
– Men vi har också en långsiktig plan där vi vill leda in utvecklingen av centrum på ett nytt spår där en ny mötesplats är en del av detta. Det finns flera tomma lokaler på Porsön som skulle kunna vara lämpliga för detta men vi vill höra från de boende i området.
Därför bjuder man den 15 december in till en dialog där boende från Porsön är välkomna göra sina röster hörda.
Andreas Sandstén som startade Facebook-gruppen"Porsöns vänner" blir glad när han får höra om mötet.
– Jag kan inte säga exakt vad som gjort skillnaden, men förut när man gick till centrum på morgonen tänkte man: "Jaha, vad är sönder idag då". Men så är det inte längre, det känns faktiskt som att skadegörelsen har minskat och att det är mindre oroligt, säger han.
En mötesplats för unga är något som diskuterats i gruppen och något som Andreas Sandstén tror kan behövas.
– Ungdomar behöver en plats att vara på och något meningsfullt att göra.
Mötet äger rum den 15 december klockan 18 i centrumrestaurangen på Luleå Tekniska Universitet.