Första gången Samsom Kibrom Tesfagbers bil blev vandaliserad var för två veckor sen, då den blev nedklottrad med hakkors på fyra dörrar och motorhuven.

– En vecka senare slog de sönder rutorna och sprutade ner den med öl. Vi gjorde såklart polisanmälan, säger Samsom Kibrom Tesfagber.

Ytterligare en vecka senare sattes bilen i brand. Händelsen skedde vid 23-tiden på tisdag kväll förra veckan. Räddningstjänst och polis kallades till platsen och var där när Samsom Kibrom Tesfagber anlände en stund senare. Han berättar att det var massor med människor på plats och att bilen var utbrunnen.

Artikelbild

– Först trodde vi att det var ungar som hade klottrat och slagit sönder bilen. Men när det här hände, för tredje gången, så tänker jag att det inte kan vara barn som gjort det här. Vilka barn är ute så här sent och bränner upp bilar. Jag tänker att det är någon vuxen som gjort det här som inte tycker om oss, säger Samsom Kibrom Tesfagber.

Han säger att en granne sett en person i närheten av bilen samma kväll som branden men tipset har inte lett någonstans. Det är fortfarande oklart vem eller vilka som är ansvarig för branden.

Händelsen har skakat om familjen, som anlände till Gällivare från Eritrea för sex år sedan. Gällivare har alltid varit en trygg plats för familjen och de har trivts bra med att leva i ett mindre samhälle.

– Jag förstår inte varför det här har hänt, vi har inte bråkat med någon, säger Samsom Kibrom Tesfagber.

– Vi känner oss otrygga, om det här har hänt, att någon sätter eld på vår bil, vad händer nästa gång, säger Samsom Kibrom Tesfagber.

Familjens första tanke var att flytta från Gällivare så fort som möjligt. Men nu har de tänkt om.

– Vi tänker ge Gällivare en chans till. Min dotter har sina vänner här, hon går skola här. Jag har två jobb som jag trivs med, vi har ett bra liv här. Vi ska försöka hitta en annan lägenhet, säger Samsom Kibrom Tesfagber.

– Men om det händer något likande igen så sticker vi. Då blir vi inte kvar.

Eva Sjöström, förundersökningsledare vid polisen, säger att utredning pågår.

– Vi har inte kommit närmare gåtans lösning, om jag säger så. Det lutar åt att utredningen läggs ner, vi har inga misstänka i dagsläget, säger hon.

Rubriceringen är grov skadegörelse, bilbrand. Utredningen gällande skadegörelse, själva klottret, och hets mot folkgrupp är nedlagd.