Eldarna ordnades på bergstopparna vid Storklinten, Storklöverhuvudet på Haradskölen nära Svartlå, Storberget söder om Södra Harads och rastplatsen Utsikten vid Åkerby, samt Klippan, känd utsiktsplats på berget ovanför Harads.
Dit tog sig Kuriren på fredagskvällen där Tord och Alice Simonsson var brasansvariga. Fast egentligen var de bara vice brandmästare. Chefen själv, Elve Öhrvall, hade tvingats åka iväg med Harads räddningskår för att bekämpa en brand i Lakaträsk.
- Gammalt skräp, konstaterade Tord Simonsson om brasvirket. Sådana bräder som man sparat för att de kanske kunde vara bra att ha.
Kul, tyckte paret om eldidén.
- Perfekt, betygsatte Alice Simonsson och fick medhåll av Tord:
- Ja, eldarna var bra att starta veckan med. Och så får vi litet nytt.
Samiskt
På söndagen hölls en gudstjänst med samiskt tema i en kåta vid Storklinten. Mirja Palo sjöng till ackompanjemang av Andreas Markström, kyrkomusiker i Harads. Lennart Åström, präst och en av grundarna till Vinterfestivalen, berättade om bakgrunden till gudstjänsten.
- Den samiska kulturen är så spännande. Vad händer i mötena mellan svenska och samiska kulturen. Finns det vinnare och förlorare?
En plojgrej
Han är en av initiativtagarna till Vinterfestivalen tillsammans med Britta Jonsson.
- Med tiden har det vuxit fram en organisation med grupper, föreningar och människor som hakat på. Årets tema blev eld. Den är viktig för Edeforsbygden på vintern med skoter, eldar, steka fläsk och fika i bakvaler. Vi har ju en eldblåsare också vid invigningen av vinterparken.
Sören Sundqvist, veteranskoterteamet Underdogs Racing med fäste i bygden, är en av de som står bakom en tävling för veteranskotrar.
- Det kan bli ett 20-tal maskiner. Tävlingen är mer en plojgrej vid festivalen för veteranskotrar. Banan är cirka 500 meter och går mellan Ramdal och vårdcentralen. Annars har vi ju en riktig tävling i mars, Ededraget.