Äldre i duschrum upprör

Beslutet att lägga två gamla på korttidsboendet Fyren i varsitt duschrum upprör. Nu försöker kommunen hitta en annan lösning.

Motsättningar. Erland Nilsson (LPO) är orolig för att att beslutet att göra ett flyktingboende av Klockaränghens äldreboende kan skapa motsättningar. "Vi måste vara försiktiga", säger han.

Motsättningar. Erland Nilsson (LPO) är orolig för att att beslutet att göra ett flyktingboende av Klockaränghens äldreboende kan skapa motsättningar. "Vi måste vara försiktiga", säger han.

Foto: Karin Bergdahl

Duschrummen2016-04-06 19:00

Både personal inom äldreomsorgen och politiker har reagerat på nyheten att två äldre personer på Fyren har fått sin sängplats i varsitt duschrum.

Arbetsledningen uppger att duschrummen stått oanvända en längre tid men det dementeras av personalen. Ett flertal av dem hör av sig och uppger att de använts som duschrum fram till nu.

– Nu har vi tappat ett duschrum per avdelning, säger en av dem.

Personalen är även upprörd över hur de två åldringarna behandlas.

– Jag skulle inte vilja ha min anhörig där, säger en av dem.

Under onsdagen framkom uppgifter om att även miljökontoret blandat sig i då det kan föreligga risk för legionella bakterier i ett duschrum.

Även politiker har reagerat. Thomas Olofsson (L) undrar i en snabbinterpellation till socialnämndens ordförande Margareta Bladfors Eriksson (S) om det är etiskt försvarbart att äldre ska behöva bo i duschrum. Och om hon tycker att lösningen är en förebild för övriga Sverige.

Landsbygdspartiets Erland Nilsson säger att han varnat för detta när Klockarängens korttidsboende i Råneå stängdes.

– Det har skapat otrygghet och folk är upprörda. Och det här på Fyren är inte värdigt, det kan vi inte acceptera, säger han.

Klockarängen nyttjas nu som boende för ensamkommande flyktingbarn.

– Vi måste vara försiktiga med att inte skapa motsättningar. Vi får inte skapa en bild av att vi kickar ut de gamla för att bereda plats åt flyktingbarn eller andra flyktingar. Dä blir folk förbannade, menar Nilsson.

Margareta Bladfors Eriksson var informerad om att inreda duschrum som en lösning på platsbristen men säger nu att kommunen arbetar för att hitta annan plats för de två.

– Det händer av och till att vi får toppar som inte kan förutses, säger hon.

Men det är inte aktuellt att öppna Klockarängen eller skapa fler korttidsplatser på annat håll. Eriksson hänvisar till äldreplanen som innebär en satsning på hemtjänsten. Men hon tillägger att man följer utvecklingen noga och "om det visar sig att vi behöver mer korttidsplatser kommer vi självfallet att se över det."

Fyren har tre avdelningar med 42 platser. Det är två av avdelningarna som har inrett duschrum för boende. Klockarängen hade 21 platser för korttidsboende. I Råneå finns fyra platser kvar men på Västberga.

Bakgrund

I måndags placerades två boende på Fyrens korttidsboende i varsitt duschrum, efter att de möblerats och försetts med larm.

Bakgrunden är akut platsbrist på Fyren sedan Sunderby sjukhus skrivit ut ett antal patienter till kommunens äldreomsorg. Två patienter ligger fortfarande kvar på sjukhuset i brist på plats.

Det är dyrt för kommunen att inte lyckas bereda plats för utskrivna; man får betala landstinget 4 500 kronor per person och dygn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om